Oman mielen mestariksi
OSA 8
Tässä osiossa käsitellään pysähtymistä, palautumista, latautumista ja sisäisen äänen kuuntelua.
⭐ Tietoinen syöminen
Tehtävä
Rahoita seuraavan viikon aikana vähintään yksi ruokailuhetki ja keskity pelkästään syömiseen.
Voit syödä harjoituksessa mitä ruokaa tahansa, jossa on erilaisia makuja ja rakenteita. Pyri pureskelemaan jokaista suupalaa vähintään 20 kertaa ja nautiskelemaan annoksestasi.
Kuulostele samalla:
– Onko ruoka kuumaa, sopivaa vai kylmää?
– Mille eri ainesosat tuntuvat suussa ja kielen päällä?
– Mitä makuja erotat ruoasta? Maistuuko niissä hapan, karvas, makea, suolainen tai täyteläinen umami?
– Mikä maku tulee ensin suuhun? Mikä sen jälkeen? Minkälainen jälkimaku suupalasta jää?
– Missä kohdassa kieltä eri maut tuntuvat?
– Mitä rakenteita erotat annoksesta?
– Maistuuko ruoassa öljy tai muu rasva vai tuntuuko ruoka kuivalle?
– Maistuuko jokin ainesosa erityisesti?
– Onko annoksessa jokin ainesosa, mistä pidät erityisesti tai et pidä lainkaan?
Erityisen hyvin harjoitukseen käy esim. seuraavanlainen salaatti, jossa on:
– salaattipeti valitsemastasi salaatista
– lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia
– quinoaa tai riisiä tai jotain muuta pienirakeista
– rapeita kasviksia, kuten porkkanaa tai kaalia tikkuina
– jotain makeahkoa, kuten tomaattia tai päärynää
– avokadoa, vuohenjuustoa tai jotain muuta pehmeää ja kermaista
– appelsiinia tai jotain muuta hapanta
– siemeniä, pähkinöitä tai krutonkeja
– öljypohjainen kastike
– tuoreita yrttejä päälle, kuten basilikaa, persiljaa tai ruohosipulia
Vinkki!
Voit tehdä saman harjoituksen myös esim. hiilihapotettua vettä juomalla. Voit lisätä veteen ripauksen inkivääriä, sitruunaa sekä ruususuolaa.
Vaikutukset
Tämä harjoitus auttaa:
Pysähtymään ruokailuun ja kokemaan annoksen eri aistein
Saamaan uusia makuelämyksiä ns. tavallisesta ruoasta, jolloin herkkuja tekee mieli vähemmän ja harvemmin
Havainnoimaan, koska olo on kylläinen
Saamaan palauttavia taukoja päivään ruokailun yhteydessä