Siirry suoraan sisältöön

Osa 12 Ravinto

Tunnesyöminen hallintaan

Tämän valmennuksen viimeisessä Ravinto-osuudessa käsittelemme sitä, miten muutamme alitajuntaa tukemaan terveellisempää elämää ja parempia valintoja. Samasta asiasta oli kyse myös kurssin alkupuolella olleesta mielikuvaharjoituksista, kuten aarrekartan tekemisessä ja tavoitteen visualisoinnissa.  

Näe itsesi onnistujana

Mielikuvat ovat tehokas keino mielen ohjaamisessa. Ne ohjaavat käytöstämme alitajuisesti ja vaikuttavat onnistumiseen itsepuhelun kautta. Mikäli sanot itsellesi epäonnistuvasi tai onnistuvasi, näin luultavasti käy.

Kun kerrot mielellesi onnistuvasi ja pohdit etukäteen vaihtoehtoisia toimintamalleja riskitilanteisiin, onnistuminen syöpyy alitajuntaasi. Alitajunta ohjaa toimintaasi niin, että toiminta tukee tavoitteitasi.  

Minkälaisina näet houkutukset?

Myös sillä on merkitystä, minkälaisina näet houkutukset. Voit esimerkiksi nähdä pizzan ihanana herkkuna, mikä tuo lohtua, tai rasvaisena, tunkkaisen makuisena kaloripommina, minkä syömisen jälkeen tulee huono olo sekä henkisesti että fyysisesti.

Huomioi, miten puhut itsellesi herkuista. Sanotko, että ”mieleni tekisi niin kovasti x houkutusta, mutta en voi niitä nyt syödä/juoda”, vai että ”valitsen tietoisesti x houkutuksen sijaan terveellisemmän vaihtoehdon, sillä sekin maistuu hyvälle ja antaa pitkäkestoisesti hyvän olon. Lisäksi se vie tavoitteisiin”.

Itsepuhelun muutoksen seurauksena alat näkemään totutut houkutukset uudesta näkökulmasta.  

 

Sinun on mahdollista opetella näkemään tietoisesti tavoitteittesi kannalta huonot valinnat vähemmän houkuttavina.

⭐⭐⭐

 

Alitajuiset ratkaisut ja mielen manipulointi

Joskus huonompia valintoja tehdään automaattisesti sen kummemmin asiaa ajattelematta. Suu saattaa tilata ravintolassa drinkin tietyssä paikassa ja tietyn seuran kanssa, sen kummemmin ajattelematta. Kaupassa jalat saattavat ohjata automaattisesti karkki- tai sipsihyllylle.

Muista, että epäterveelliset, suuremman myyntikatteen omaavat tuotteet on usein asetettu silmien korkeudelle ja lähelle kassaa, jotta sinun olisi mahdollisimman helppo tarttua niihin. Muutenkin epäterveellistä ruokaa ja juomaa mainostaviin julkaisuihin törmää helposti kymmeniä kertoja päivän aikana. Näiden kaikkien on tarkoitus saada sinut valitsemaan epäterveellinen vaihtoehto. Huomaa nämä markkinakikat äläkä anna kenenkään tai minkään horjuttaa mieltäsi! 

Muista kirkkaasti mielikuvat terveellisestä, sinulle hyvää tekevästä ravinnosta. Vastaa houkutuksiin näkemällä mielessäsi sinulle hyvää tekevät ja tavoitteitasi tukevat vaihtoehdot, jotka vievät sinut kohti tavoitettasi ja terveyttä. Näe itsesi, kun olet jo saavuttanut tavoitteesi ja sinulla on mahtava olo! 

 

Mielikuvaharjoitukset ja lukemattomat toistot tekevät tässäkin mestarin.

⭐⭐⭐

 

Nautinnollinen vai pahvilta maistuva ruoka

Tunnesyömiseen vaikuttaa myös se, miten nautinnolliseksi arkiruoka koetaan. Mikäli juodaan karvaan makuisia smoothieita tai syödään parsakaalia nenästä kiinni pitäen, ei ihme, että ruoan jälkeen tekee mieli ”jotain hyvää”. Kaiken syödyn ruoan tulee myös maistua hyvältä! 

Mikäli et pidä parsakaalista, kokeile kokata siitä sellaista ruokaa, että se maistuu vähintäänkin ok:lle tai syö muita ravinteikkaita kasviksia, joista oikeasti pidät. Kokeile rohkeasti erilaisia mausteita ja terveellisiä reseptejä.

Makuhermoja kannattaa myös totuttaa uuteen makuun pikkuhiljaa. Tutkimusten mukaan uuteen makuun tottuminen vie noin 20 maistelukertaa.  

 

”Valitessasi terveellistä, mutta maistuvaa ruokaa, et kaipaa enää ”jotain hyvää” aterian jälkeen.

⭐⭐⭐

 

Tarjotuista herkuista kieltäytyminen

Joskus herkkuja saatetaan myös syödä siksi, ettei loukkaisi kylässä isäntäväkeä. Mikäli pelkäät loukkaavasi toista, voit ajatella tilanteen toisinpäin: loukkaantuisitko itse, jos vieraasi ei söisi tarjottavia? Hyvä tapa on myös ottaa mukaan jotain terveellistä purtavaa tuliaiseksi, joita syöt myös itse ja juot kylässä vain kahvia tai teetä. Voit myös ilmoittaa etukäteen, että sinua varten ei tarvitse laittaa mitään – näin olet jo ennalta kieltäytynyt tarjottavista. 

Herkuttele hyvällä omatunnolla, kun on sen aika

Kun haluat syödä ”jotain hyvää”, varmista ettei sen himoitseminen johdu esimerkiksi tunteista tai oikeasta nälästä, janosta tai jostain edellä mainitusta. Kun sinun tekee ihan oikeasti mieli herkkuja, syö niitä hyvällä omatunnolla, nauttien.

Tällöin ei ole väliä, vaikka herkun syönti ei veisikään kohti tavoitteita. Veikkaan, että jos kaikki tunnesyömiseen ja oikeaan nälkään ja janoon liittyvät asiat ovat eliminoitu, herkkuja tekee mieli juuri sopivan harvoin. Sopivaksi suhteeksi on usein sanottu 80/20. Eli kun ruokavalio koostuu 80 %:sti terveellisestä ruoasta, ei ole niin väliä, mistä loput 20 % tulee.

Muista myös, että sinulla on oikeus lopetta herkun syöminen heti kun sinusta tuntuu sille. Ei ole kenenkään etu, että syöt loput karkit karkkipussista vain siksi, että karkkeja on vielä jäljellä.  

 

”Herkuttele hyvällä omatunnolla, kun on sen aika.

⭐⭐⭐

 

Ennakoi ja harjoittele

Kaikkiin edellä mainittuihin tilanteisiin auttaa tilanteen ennakointi ja mielikuvaharjoittelu. Pohdi etukäteen heikkoja hetkiä ja mieti, mikä olisi haluttu uusi käyttäytymismalli vanhan tavan sijaan. Kuvittele itsesi kävelemään kaupassa toista reittiä ohittaen houkutukset tai tilaamassa vesilasin drinkin sijaan. Pohdi, mille herkun sijaan tuntuisi vaikkapa hyvä kirja tai elokuva tai ystävän kanssa juttelu. 

Pohdi etukäteen myös, miten kieltäydyt kohteliaasti sinulle tarjotuista herkuista ja valitset hedelmän kokouspullan sijaan. Tai ehdota töissä, että kokouspullat ja -karkit vaihdettaisiin hedelmiin tai pähkinöihin!

Kun olet harjoitellut mielessäsi uutta toimintamallia, vanha toimintamalli ei aktivoidukaan enää automaattisesti. Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin. 

✏ TEHTÄVÄ 

Pohdi, kuinka usein valitset houkutuksen edellä mainituista syistä. Mitkä ovat sinun triggerpisteesi eli mikä saa sinut tunnesyömään? Miten sen saisi ehkäistyä?

Harjoittele mielikuvin, miten toimit jatkossa houkutuksen tullessa. Mitä sanot itsellesi tai muille? 

⭐
Huolehdit parhaiten muista huolehtimalla itsestäsi!
Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!