Siirry suoraan sisältöön

Osa 2 Mieli

Ydinmotivaation löytäminen

Edellisessä Mieli-osiossa tarkasteltiin hiukan tavoitteiden asettamisen lähtökohtia arvojen näkökulmasta. Tässä toisessa osiossa jatketaan teemaa asioiden juurisyiden ja ydinmotivaation etsimisellä.

Tavoitteita todellakin kannattaa pohtia alussa mahdollisimman huolella, sillä se auttaa sisäistämään kaikki tulevat, toiminnallisemmat ja konkreettisemmat ohjeet. Vain asioiden aidolla sisäistämisellä pystyt varmistamaan, ettei kyseessä ole kuurimainen muutos, minkä jälkeen palaat jälleen vanhoihin tapoihin, vaan että muutoksesta tulee pysyvä ja omaksut uudet tavat toimia.

Kehotan lämpimästi priorisoimaan itsesi ja muutoksen kohti elinvoimaisempaa elämää korkealle arvojärjestyksessäsi vähintäänkin valmennuksen ajaksi. Se vaatii näin alkuun hieman enemmän ponnistelua, vaivaa ja aikaa, mutta helpottaa elämääsi myöhemmin. Lupaan sen. 

 

”Muista, että sinun hyvinvoinnistasi hyötyvät kaikki rakkaat, läheiset, työnantajaa ja työkavereita myöten. Mikäli sinä et voi hyvin, et pysty olemaan paras versio itsestäsi vanhempana, puolisona, ystävänä tai työkaverina.

⭐⭐⭐

 

Aseta tarkka tavoite: Mitä haluat saada?

Tutkimusten mukaan mahdollisimman tarkkojen tavoitteiden asettaminen helpottaa niiden saavuttamista. Tavoitteen asettelussa tulisi aina ottaa huomioon nykytilanne ja omat voimavarat – ei esimerkiksi kannata asettaa tavoitteeksi 30 kg painonpudotusta tai triatlonia, mikäli vauva valvottaa kaiket yöt. Tai mikäli unenlaatusi kaipaa kohennusta, heti ei kannata tähdätä 9 h yöuniin. 

Jotta muutoksesta tulisi pysyvä, motivaation tulee pysyä yllä. Ja jotta motivaatio pysyisi yllä, tavoitteen tulisi olla sisäinen tavoite, jota ohjaa intohimo. Mikäli tavoitteenasi on esimerkiksi painonpudotus, kannattaa lisäksi pohtia, mitä haluat saada painonpudotuksen ohella. Oheishyötyjä voivat olla esimerkiksi paremmat yöunet, vatsavaivojen tai nivelvaivojen väheneminen, energisempi olo, hyvänä esimerkkinä olo lapsille, parempi kunto, fiilis ja itseluottamus tai pidempi sekä terveempi elämä. 

Huomioi, ettei tavoitteen tarvitse tarkoittaa suorittamista. Tavoite voi olla yhtä hyvin paremmat yöunet tai vähäisempi stressi, mikäli ne ovat niitä elämänosa-alueita, mitkä kaipaavat eniten fiksausta. Oma tavoitteeni oli viime syksynä oppia vain olemaan ja laiskottelemaan, vaikka tehtävää olisi kuinka paljon. Koin tämän kaikista tärkeämmäksi tavoitteeksi oman hyvinvointini ja terveyteni, stressinhallinnan ja palautumisen kannalta.  

5 x miksi -menetelmä

5 x miksi menetelmää käytetään, kun halutaan löytää asioiden juurisyitä, ei vain pintaa. Asioiden juurisyiden havaitseminen on se taikasauva, mikä auttaa pitämään motivaatiota yllä myös vaikean päivän tullessa.

5 x miksi -menetelmä on todella yksinkertainen: siinä kysytään ongelman esittämisen yhteydessä viisi kertaa kysymys ”miksi”. Eli kun olet esittänyt tavoitteen, kysytään ”miksi?”. Kun tähän ollaan saatu vastaus, kysytään uudestaan ”miksi?”. Näin jatketaan, kunnes ollaan kysytty ”miksi” viisi kertaa ja ollaan syvällä asioiden ytimessä. 

Esimerkki:

Haluan laihtua

Miksi?

Koska haluan näyttää hyvälle

Miksi?

Koska haluan saada hyväksyntää

Miksi?

Jotta kokisin olevani riittävän hyvä

Miksi?

Jotta voisin toteuttaa itseäni vapaasti 

Miksi?

Jotta voisin olla onnellinen, jaksaa leikkiä lasten kanssa ja elää itseni näköistä elämää 

✏ TEHTÄVÄ 

Tarkastele nyt omaa päätavoitettasi 5 x 5 menetelmän avulla ja kysy miksi, kunnes perimmäinen tavoite on saavutettu. Perimmäinen tavoite auttaa pitämään motivaatiota yllä silloinkin, kun on vaikeaa ja tekee mieli antaa asian olla.

⭐
Huolehdit parhaiten muista huolehtimalla itsestäsi!
Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!