Siirry suoraan sisältöön

Osa 11 Mieli

Tunteet

Kaikista tärkeimmissä päätöksissä meitä kehotetaan kuuntelemaan sydäntä. 

Tunneälyllä on ratkaiseva merkitys sekä meille itsellemme että kanssaihmisille. Tunteiden huomaaminen, käsitteleminen ja ymmärtäminen tekee meistä älykkäämpiä. Empaattisuus ja sympaattisuuskaan eivät onnistu ilman, että ensin tunnistamme omat tunteemme.

Koko laajan tunneskaalan tunteet tulisi oppia tunnistamaan sekä nimeämään, jotta niitä opittaisiin hyödyntämään. Tunneskaalaan kuuluu kymmenittäin tunteita, kuten iloisuus, surullisuus, rakkaus, viha, ylpeys, häpeä, tyytyväisyys, tyytymättömyys, rohkeus ja pelokkuus. 

 

”Jotta voisimme olla aidosti empaattisia ja sympaattisia, meidän tulee oppia tunnistamaan ensin omat tunteemme.

⭐⭐⭐

 

Tunteiden vaikutus

Eri tunteet tuntuvat eri puolilla kehoa – ja itse asiassa myös näkyvät lämpökameran avulla!

Alla olevat Aalto-yliopiston kuvat näyttävät konkreettisesti, miten keho reagoi eri tunteisiin. Kartta näyttää kehon eniten aktivoituvat osat lämpimillä väreillä ja vähiten aktivoituvat osat sinisävyin. Kuvasta voi huomata, että esimerkiksi rakkaus ja ilo ovat melkein masennuksen peilikuvia.

Aivotutkija, professori Lauri Nummenmaa painottaakin Iltalehden artikkelissa, että tunteet vaikuttavat ihan oikeasti fyysiseen kehoon ja siten kokonaisvaltaiseen terveyteen. Ne osallistuvat koko kehon toiminnan säätelyyn. Mikäli jotain epämiellyttävää tunnetilaa ei käsitellä, se voi jäädä päälle.

Esimerkiksi pitkään jatkunut viha kuormittaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa ja saattaa aiheuttaa somaattisia sairauksia.

Tunteissa tulee käsitellä varsinkin menneisyyden vihan tunne ja kaunat, sillä ne vaikuttavat kaikkiin vastaaviin tapahtumiin. Mikäli niitä ei käsittele, menneisyys painaa päälle tuoden ikävää oloa ja itseinhoa.

Eri ihmiset kokevat samat tunteet hyvin samalla tavalla kehossa.  

Kuva: Aalto-yliopisto

Ei ole huonoja tunteita – on vain ohjaavia tunteita

Usein kuulee puhuttavan ”huonosta fiiliksestä” ja ”pahasta mielestä”. Tosiasiassa pahoja tunteita ei kuitenkaan ole olemassakaan – on vain hetkellisesti epämiellyttäviltä tuntuvia tunteita. Pelon tai muiden epämiellyttäviltä tuntuvien tunteiden yhteydessä on hyvä ymmärtää, että niiden tehtävä on vain ohjata, samoin kuin positiivisten tunteidenkin. Tunteiden on tarkoitus kertoa meille, mistä me pidämme ja mistä emme pidä, sekä ohjata oikealle polulle. 

On tärkeää kohdata varsinkin vaikeat ja epämiellyttävät tunteet ja ymmärtää, että sinulla on täysi oikeus tuntea myös vihaa, raivoa, pettymystä, loukkaantumista yms. Epämiellyttäviltä tunteista moni kokee varsinkin häpeän tunteen todella pelottavana.  

Epämiellyttäviltä tunteilta pakeneminen

Mikäli epämiellyttävän tuntuisia tunteita juostaan pakoon, käsittelemättömät tunteet korostuvat ja aiheuttavat stressiä. Ne saattavat myös jymähtää kehoon (tästä hieman lisää Liike-osuudessa). 

Käsittelemättömät tunteet voivat aiheuttaa stressin lisäksi myös jatkuvaa pelkoa tai ahdistusta. Jos epämiellyttäviä tunteita ei uskalleta kohdata, ne vievät yhä enemmän tilaa muilta tunteilta, kuten ilolta, onnelta, kiitollisuudelta ja rakkaudelta.

Mitä enemmän pakoilemme niitä, sen enemmän ne juoksevat perässä huutaen: ”Hei pysähdy! Etkö huomaa minua? Minulla on sinulle asiaa!”. 

 

”Mitä kovempaa epämiellyttävää tunnetta palkoilee, sitä suuremmin se juoksee perässä.

⭐⭐⭐

 

Mitä tunne on tullut kertomaan sinulle?

Pysähdy aina, kun koet vihaa (tai ärtymystä, kiukkua, mustasukkaisuutta, kateutta jne.) pohtimaan, mitä tunne yrittää sinulle kertoa? Oletko esimerkiksi pettynyt johonkin vai onko joku ylittänyt rajasi? Esimerkiksi viha opettaa sinua asettamaan omat rajasi.

Myös väsymyksen tunne on tärkeää tiedostaa, sillä vain siten voit muuttaa sitä tekijää, mistä väsymys johtuu. Mikäli et halua kokea väsymystä, ahdistusta, surua tai stressiä, et voi tehdä asian eteen mitään.

Tietoiset läsnäoloharjoitukset auttavat kokemaan tunnetilat tässä hetkessä sellaisena kuin ne ovat. Kun tunteita pystyy katsomaan ulkopuolelta, näkee helpommin, mitä ne ovat tulleet kertomaan.

Mikäli epämiellyttävä tunne jää päälle, voit pohtia, mitä sinun tulisi lisätä tai vähentää, jotta epämiellyttävä tunne vähenisi?

Kun olet tietoinen tunteen aiheuttavasta tekijöistä, pystyt paitsi helpottamaan nykyistä oloa, myös fiksaamaan tunteen aiheuttaneen tekijän sekä ennakoimaan jatkossa vastaavanlaiset tilanteet ja asiat, mitkä aiheuttavat vastaavanlaisen tunteen. 

Epämiellyttävien tunteiden kohtaaminen

Epämiellyttävien ja hankalien tunteiden tunnistaminen ja kestäminen on tärkeää. Kun niiden kanssa oppii elämään, on helpompi toimia myös epämukavuusalueella. Työelämässä se tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi anna toisen loukkauksen osua, vaan tunnistaa, että työkaveri on tänään huonolla tuulella. Tunnetaitava osaa myös itse ilmaista, ettei tänään ole kovin hyvä päivä. 

Puhu tunteistasi

Eri tunteista – varsinkin epämiellyttävistä – olisi hyvä myös puhua toiselle, esimerkiksi ystävälle, perheenjäsenelle tai edes keskustelufoorumilla jollekin tuntemattomalle. Jotkut saattavat kuitenkin tarvita ammattiauttajan apua erilaisten menneisyyden tapahtumien, tunteiden, uskomusten ja koko identiteetin rakentumisen kanssa. 

Kun tunnetta käsittelee jonkun toisen kanssa, tilannetta pystyy tarkastelemaan helpommin ikään kuin ulkopuolelta, eikä tunne tunnu enää yhtä uhkaavalle. On myös helpottavaa ymmärtää, että kaikki kokevat joskus häpeää sekä muita epämiellyttäviä tunteita – et ole niiden kanssa yksin! 

Epämiellyttävän tunteen aito kohtaaminen vapauttaa ja uudistaa

Kun kohtaat epämiellyttävät tunteet, kohtaa ne kunnolla. Anna tunteen vallata sinut. Älä aluksi analysoi, mistä tunne johtuu tai mitä pitää tehdä – ota tunne vastaan tietoisen hyväksyvän läsnäolon kautta, sitä muuttamatta. Pohdi, miltä mikäkin tunne tuntuu ja missä kohtaa kehossa mikäkin tunne tuntuu. Kun epämiellyttävät tunteet kohtaa sellaisenaan rohkeasti, voikin huomata, että tunne menee ohi.

Ensimmäisen kerran epämiellyttävän tunteen kohtaaminen on vaikeinta. Sen jälkeen epämiellyttävä tunne saattaa kestää vain muutaman minuutin, kun sen kohtaa heti rohkeasti. Haastavan tunteen kohtaamisen jälkeen olo onkin puhdistunut ja uudistunut. Epämiellyttävän tunteen kohdattua on valmis ottamaan vastaan kaikki ne hyvät tunteet, mitkä ovat jääneet epämiellyttävän tunteen varjoon. Ensimmäistä kertaa epämiellyttävän tunteen voi kohdata turvallisessa ympäristössä, kuten rakkaan sylissä, tai päättää jo etukäteen, miten itsensä palkitsee tästä urheasta teosta. 

 

”Kun haastavan tunteen kohtaa avosylin sellaisenaan, tunteen kohtaamisen jälkeen olo onkin puhdistunut ja uudistunut.

⭐⭐⭐

 

Pelkoa - vai positiivista jännitystä?

Aivot saattavat tulkita myös positiivisen jännityksen peloksi, sillä molemmat tunteet aiheuttavat samankaltaisen fyysisen reaktion. Onkin ihan sallittua huijata aivojamme ja kertoa, että olemme jostain asiasta (kuten julkisesta esiintymisestä) todella innoissamme, vaikka oikeasti meitä hiukan jännittäisi ja jopa pelottaisi. 

 

”Pelko voikin olla positiivista jännitystä.

⭐⭐⭐

 

Emme ole yhtä tunteidemme kanssa

On tärkeää ymmärtää, että emme ole yhtä kuin mitä milloinkin tunnemme. Tunteet toimivat vain viesteinä siitä, mitä tarvitsemme.

Asia on verrattavissa myös käytökseen. Lapsi saattaa tehdä jotain tuhmasti tai tyhmästi. On tärkeää kertoa lapselle, että sinä toimit nyt tuhmasti kuin että sinä olet tuhma tai tyhmä. Muuten lapsi kokee tyhmyyden tai tuhmuuden osaksi identiteettiään – minä olen tuhma, vaikka mitä tekisin! 

Sama pätee aikuisiin ja tunteisiin. On kriittisen tärkeää ajatella, että minulla ON masentunut olo” eikä ”Minä OLEN masentunut.” Toinen näistä liittyy ohimenevänä tunteeseen ja toinen identiteettimme. On tärkeää tiedostaa, että et ole yhtä kuin senhetkiset tunteesi ja mielialasi. 

 

”Emme ole masentuneita – meillä on vain masentunut olo.

⭐⭐⭐

 

Tunnista tunteesi

Ikäviä menneisyyden tapahtumia ja haastavia tunteita kannattaa tarkastella eri näkökulmasta. Seuraavan kolmivaiheisen tunteiden käsittelytehtävän inspiraationa toimi hypnotisti, yrittäjä ja valmentaja Sami Minkkisen NLP- ja EMT-kurssien materiaalit. 

Tunteiden käsittely osa 1

Pohdi, mistä tunnistat tämän tunteen? Missä kohtaa kehoa se tuntuu? Puristaako se esimerkiksi rintakehää vai karvasteleeko kurkkua? Vai tuntuuko se kihelmöintinä päässä?
Jos sillä olisi jokin muoto, minkälainen se olisi? Jos sillä olisi jokin väri, minkä värinen tuo tunne olisi? Entä olisiko sillä jokin haju tai maku? 

Mikä on tämän tunteen nimi? Liittyykö siihen myös jokin toinen tai joitain toisia tunteita?

Herättääkö se sinussa muistoja? 

Tunteiden käsittely osa 2

Mitä tämä tunne on tullut kertomaan sinulle? Mitä hyvää tuo tunne minulle toi? Mitä siitä opin? Mitä osaan arvostaa sen ansiosta? Mitä myönteisiä ominaisuuksia minulle on tullut sen seurauksena? 

Tunteiden käsittely osa 3

Pistä kätesi siihen kohtaan, missä tunnet voimakkaimmin kyseisen tunteen. Lähde liikuttamaan kädelläsi tunnetta oikealle ja vasemmalle, ylös ja alaspäin. Huomaatko, missä kohdassa tunne voimistuu ja missä haalistuu? Ohjaa tunnetta kädelläsi siihen suuntaan, missä tunne heikkenee. Pääsetkö mahdollisesti kokonaan tunteesta lopulta eroon? 

Vapautuminen

Minkälainen olo sinulle tuli, kun kohtasit tunteen aidosti? Voit nyt palkita itsesi haluamallasi tavalla rohkeudesta! 

Menneisyyden möröt

Menneiden unohtaminen, anteeksi antaminen (itselle tai toisille) ja irti päästäminen ovat avainsanoja onnelliseen ja tasapainoiseen elämään. Päälle jääneet kaunat sekä katkeruuden ja vihan tuntemukset vahingoittavat meitä, kodistuivatpa ne meihin itsemme tai toisiin. 

Seuraava teksti on lainattu suoraan kirjailija, kouluttaja ja valmentaja Suvi Bowellanin artikkelista Hidasta Elämää -sivustolta:

”Monesti anteeksianto jää pinnalliseksi siitä syystä, että halussamme olla ymmärtäväisiä ja hyviä ihmisiä hyppäämme suoraan vaiheeseen kaksi – hakemaan ymmärrystä siihen miksi toinen on vahingoittanut meitä käytöksellään. Silloin voi käydä niin, että anteeksianto tapahtuu vain mielen tasolla, sillä äärimmäisen tärkeä vaihe jää välistä: Meidän itsemme täytyy saada tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi. Aidon eheytymisen kannalta se, että saamme ilmaista, mitä olisimme halunneet ja miltä meistä tuntui, kun emme saaneet sitä, on olennaisen tärkeää.” 

Vasta kun olemme tulleet kuulluiksi, voimme aidosti siirtyä eteenpäin sekä olla aidosti myötuntoisia itsellemme ja toisille. Sen jälkeen voimme siirtyä objektiiviseen näkökulmaan, astua seuraavan askeleen ja lähteä tarkastelemaan tilannetta laajemmasta perspektiivistä. 

  • Mitä olen oppinut arvostamaan tapahtuneen seurauksena?
  • Mitä vahvuuksia minussa on kehittynyt tapahtuneen seurauksena?
  • Mitä ratkaisevan tärkeitä valintoja olen tehnyt kokemani myötävaikutuksesta? 

Kun menneisyyden kohtaa aidosti ja tulee kuulluksi sekä nähdyksi, seuraa valtava kiitollisuus. Samalla oma suhtautuminen menneisyyden tapahtumiin ja niihin liittyviin ihmisiin muuttuu pysyvästi. 

✏ TEHTÄVÄ 

Seuraavan kerran, kun kohtaat epämiellyttävän tunteen, pysähdy kuuntelemaan sitä. Harjoitus vaatii rohkeutta, mutta on sen arvoinen.

Käytä apuna edellistä tunnista tunteesi kolmivaiheista haastavien tunteiden tunnistamistyökalua.

Pohdi jo etukäteen, miten palkitset tästä itsesi.  

✏ TEHTÄVÄ 

Pohdi, liittyykö sinun menneisyyteesi vielä käsittelemättömiä morköjä? Jos liityy, tee Menneisyyden möröt -kappaleen harjoitus. 

⭐ taustatietoa

Ohjaatko tunteita vai ohjaavatko tunteet sinua?

Neurotiede on tutkinut aivojen ja tunteiden välistä yhteyttä 1900-luvulta lähtien. Tutkimusten seurauksena tunteita ei pidetä enää automaattisina reaktioina. Sen sijaan ne saattavatkin olla yksi suurimmista syistä, mikä saa eri ihmiset käyttäytymään eri tilanteissa eri tavalla.

Aikaisemmat kokemukset ja niiden tuomat tunteet vaikuttavat siihen, miten tietty tilanne tulkitaan eli minkälaisena se kullekin suodattuu. Ihmiset toimivat samassa tilanteessa hyvin eri tavoin, koska tunteet ohjaavat myös käytöstämme. Ymmärtäessämme tunteita ymmärrämme myös, miksi toimimme tietyssä tilanteessa tietyllä tavalla.

Tukahdettujen tunteiden ymmärtäminen on erittäin tärkeää. Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka tukahduttavat tunteitaan, reagoivat paljon useammin tilanteisiin ahdistuksella tai vihalla kuin henkilöt, jotka ilmaisevat tunteitaan. Heillä on myös paljon enemmän somaattisia oireita, kuten päänsärkyä tai lihassärkyä.

Mikäli olemme tukahduttaneet jonkin tunteen, jokin toinen tunne saattaakin aktivoitua varsinaisen tunteen sijaan. Jos esimerkiksi olemme tukahduttaneet vihaa, vihan sijaan pelko saattaa ottaa vallan.

Hyväksymällä tukahdutut tunteet ne eivät enää hallitse meitä, vaan me niitä. Tutustumalla tukahduttuihin tunteisiin tutustumme samalla myös itseemme ja identiteettiimme.  

 

”Tunteet ohjaavat toimintaamme ennen kuin ohjaamme tunteitamme.”

⭐⭐⭐

 

”Minulla on oikeus minun omiin tunteisiin”

Putouksen Antsku-hahmo totesi noin viisaasti vuonna 2014 Putous-jaksoissa. Silloin hokema lähinnä nauratti, mutta nykyään ymmärrän, että asia on juurikin näin! Kiltit ja tunnolliset ihmiset kokevat usein masennusta, ahdistusta ja alakuloa, sillä he ajattelevat, etteivät voi tuntea vihaa tms. ”negatiivisia” tunteita.

Kaikenlaiset tunteet kuuluvat kaikkien elämään. Myös läpeensä positiivinen ihminen kokee välillä surua, stressiä, yksinäisyyttä, ahdistusta ja masennusta. Kyse onkin tunteiden aidosta kohtaamisesta ja resilienssistä – kun tunteet kohtaa aidosti taistelematta niitä vastaan ja kuuntelee uteliaasti, mitä niillä on kerrottavaa, peruspositiivinen olotila palautuu nopeammin. 

Negatiivisiin tunteisiin ei pidä jäädä vellomaan. Tässä auttaa kaikkien tunteiden käsittelyn lisäksi tieto siitä, että vain sinä itse pystyt vaikuttamaan siihen, minkälainen elämäsi on. Kukaan muu tai mikään ulkopuolinen tekijä ei voi vaikuttaa suhtautumisesi tai onnellisuuteesi. Vastuu – ja samalla onnellisuuden avain – ovat sinulla.

Vaikka tekisit tiedostamisharjoituksia, käsittelisit tunteesi ja näkisit asian myönteiset puolet, sinun silti tarkoitettu kokevan hetkittäin kaikenlaisia tunteita – kuten kaikkien muidenkin. 

Tunteiden tiedostaminen ja käsitteleminen sekä positiivisuus kuitenkin auttavat käsittelemään tutkimusten mukaan epämiellyttävät asiat nopeammin. Näiden työkalujen avulla haastavat ja vaikeat tunteet eivät tunnu ylitsepääsemättömille, vaan tervetulleille opastajille. 

 

”Vaikka tekisit tiedostamisharjoituksia, käsittelisit tunteesi ja näkisit asian myönteiset puolet, sinun silti tarkoitettu kokevan hetkittäin kaikenlaisia tunteita – kuten kaikkien muidenkin.”

⭐⭐⭐

 

Mielen joustavuus

Psykologi Maaret Kallio puhuu paljon mielen juostavuudesta. Mielen joustavuus on juuri sitä, että kykenee ottamaan myös hankalat olot ja tunteet osaksi omaa mieltä ja elämää. Epämiellyttävät tunteet voidaan tiedostaa ja kokea sallivasti, mutta niiden kautta ei tarvitse toimia.

Mitä avonaisemmat ovet ovat haastaville tunteille, sitä helpompaa niiden on myös jatkaa kulkuaan. 

⭐
Huolehdit parhaiten muista huolehtimalla itsestäsi!
Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!