Siirry suoraan sisältöön

Osa 12. Liike

Terapeuttinen luonto

Luonnon ja varsinkin metsän elvyttävää vaikutusta on tutkittu viime vuosina paljon ympäri maailmaa. Tutkijoita on kiinnostanut, mihin luonnon parantava vaikutus perustuu. Suomi on ollut yksi johtavista tutkimusmaista, sillä tutkimuskohteita eli metsiä meillä riittää. Maamme on yksi maailman metsäisimmistä maista; koko maan pinta-alasta kun noin 70 % on metsää.

Monien tutkimusten mukaan metsillä on sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia lisäävä vaikutus. Sen lisäksi että metsän vaikutukset tuntuvat, niitä voidaan myös mitata.

Metsän hyvää tekevää vaikutusta voidaan mitata muun muassa:

 • Verenpainemittarilla
 • Sykemittarilla
 • Kyselylomakkeella

 

”Jo metsän katselu ikkunasta tai valokuvista saa aikaan metsän hyötyvaikutuksia.

⭐⭐⭐

 

Tutkimuksissa on todettu, että metsä sekä muu luonto:

 • rentouttaa ja nopeuttaa palautumista
 • laskee verenpainetta sekä sykettä
 • laskee elimistön stressitasoja
 • aktivoi parasympaattista hermostoa
 • vähentää haitallista kolesterolia
 • parantaa unenlaatua
 • lisää keskittymiskykyä ja luovuutta
 • vähentää kipukokemusta
 • kohentaa mielialaa
 • muuttaa suoliston mikrobikantaa paremmaksi

Aina ei tarvita edes metsässä tai luonnossa olemista kasvien hyötyvaikutusten saamiseksi. Sairaalassa olevien viherkasvien on todettu vähentävän kipukokemusta. Myös jo pelkän luonnon katselu ikkunasta tai jopa valokuvista aikaansaa suotuisat muutokset kehossa ja mielessä.

Metsästä sanottua ja tutkittua

Japanilaistutkijat: metsä on kuin meditaatiota tai joogaa

Myös Japanilaistutkijoiden kanssa tehtyjen yhteistutkimusten tulokset metsän palauttavasta vaikutuksesta olivat kiistattomat. Metsään menemisen jälkeen koehenkilöiden verenpaine ja syke laski, lihasjännitys väheni ja parasympaattinen hermosto aktivoitui. Koehenkilöt kokivat jopa luovuutensa lisääntyneen. Rentoutumisen ja palautumisen kannalta metsässä oleskelulla onkin hyvin samankaltainen vaikutus kuin muilla rentoutumisharjoituksilla, kuten rauhallisella joogalla ja meditaatiolla.

Tyrväisen tutkimusryhmä: 15 min. riittää alentamaan verenpainetta ja kohottamaan mielialaa

Professori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta on pitkään tutkinut erityisesti metsien merkitystä hyvinvoinnin tuottajana. Hän kertoo Visit Finlandin artikkelissa metsillä olevan suuri vaikutus ihmisille henkisenä, kulttuurillisena ja elämyksellisenä ympäristönä. Tyrväisen mukaan esteettisiä elämyksiä tarjoava vihreä ympäristö rentouttaa, parantaa mielialaa sekä palauttaa stressistä. Hän korostaa luonnon estetiikan merkitystä hyvinvoinnin kannalta.

Tyrväisen mukaan stressiä poistaa erityisesti hiljaisuus ja kaunis, rakentamaton maisema. Meluisilla luonto- tai metsäreiteillä, mitkä kulkevat esimerkiksi autotien vieressä, ei ole yhtä elvyttävä vaikutusta kuin vähemmän meluisilla sisämetsän reiteillä.

Tyrväisen tutkimusryhmä on mitannut lähes 100 ihmisen koeryhmän avulla, miten nopeasti luonto – erityisesti metsä – palauttaa stressistä. Koeryhmään osallistuneiden stressitasoja ja palautumista mitattiin kyselyjen, verenpainemittausten ja sykemittausten avulla.

Tutkimuksessa selvisi, että jo 15 minuuttia viheralueilla riitti vähentämään stressiä. Varttitunti metsässäoloaikaa siis riitti alentamaan verenpainetta ja sykettä sekä vaikutti myös mielialaan kyselyn mukaan. Muisti, tarkkaavaisuus sekä keskittymiskyky paranevat noin 45 minuutin metsässä oleskelun jälkeen. 

 

”Metsät tarjoavat kauneutta ja hiljaisuutta.

⭐⭐⭐

 

WHO: Metsä vaikuttaa suurimpiin ympäristöongelmiin vähentämällä saasteita ja melua

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ihmisten terveyden kannalta suurimmat ympäristöongelmat ovat Ilmansaasteet ja melulle altistuminen. Metsät tai muut laajat luontoalueet parantavat ilmanlaatua poistamalla ilmasta epäpuhtauksia, kuten pölyä, sekä sitomalla itseensä otsoni- ja monoksidikaasuja.

Lääkäriseura Duodecim: ihmisten ja ympäristön DNA alkaa lähentyä

Lääkäriseura Duodecimin Luontoaskel tarttumattomien tulehdustautien torjumiseksi- artikkelissa kerrottiin myös tutkimuksista, mitkä ovat osoittaneet mikrobiomin yhdistävän ihmisten ja ympäristön DNA:t toisiinsa! 

Itävaltalaistutkimus: Kerta viikossa metsässäoloa vähentää psyykkisten sairauksien riskiä 50 %

Metsän mielialaa kohottavan ja palautumista lisäävän vaikutuksen saamiseksi riittää pelkkä ulkoilu ja oleskelu metsässä. Itävaltalais-tutkimuksessa ilmeni, että ihmiset arvioivat stressin vähentyneet 87 % pelkän metsässä oleskelun seurauksena. Vaikka metsässä oltaisiin vain kerta viikossa, riski sairastua moniin psyykkisiin sairauksiin vähenee puolella. 

 

”Vaikka metsässä ollaan vain kerta viikossa, riski sairastua moniin psyykkisiin sairauksiin vähenee puolella.

⭐⭐⭐

 

Tietoisen läsnäolon kävelyharjoitus metsässä

Tämä harjoitus on loistava kaikille lapsenmielisille. Sosionomi, toimintaterapeutti, ratkaisukeskeinen valmentaja, mindfulness -ohjaaja ja Lasten Tunnetaito-ohjaaja Heli Mäkelä on julkaissut kyseisen harjoituksen helmikuussa 2018 Ceesto-sivuilla. Harjoituksen voi tehdä vaikka lasten kanssa yhdessä, sillä tämä erinomainen harjoitus on alun perin suunniteltu lapsille!

 

5-4-3-2-1-kävelyharjoitus metsässä

Etsi metsässä tai muualla luonnossa asioita seuraavasti:

 5 kaunista asiaa, jotka voi nähdä

 4 ääntä, jotka voi kuulla

 3 asiaa, jotka voi tuntea

 2 asiaa, joita voi haistella

 1 ajatus, joka tuli mieleen harjoitusta tehdessä

✏ TEHTÄVÄ 

Mahdollisuuksien mukaan pyri oleskelemaan metsässä tai muualla luonnossa vähintään kerran viikossa, 45 minuuttia kerrallaan. Tutkaile olotilaasi ennen luontoon menoa ja sen jälkeen. 

Voit halutessasi myös testata, miten se vaikutti sykkeeseesi mittaamalla sykkeen ennen ja jälkeen metsässä / luonnossa oleskelun. 

Tämä harjoitus kannattaa tehdä varsinkin stressaantuneena.

✏ BONUSTEHTÄVÄ 

Yhdistä tietoisen läsnäolon, liikunnan ja metsän hyötyvaikutukset ja tee Taustatietoa-osion harjoitus. Tässä tietoisen aistimisen kävelyharjoituksessa on tarkoitus huomata, aistia ja kuvailla ympärillä nähtyjä kauniita asioita.

⭐
Huolehdit parhaiten muista huolehtimalla itsestäsi!
Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!