Siirry suoraan sisältöön

Osa 12 Mieli

Tunteet ja onnellisuus

Tunteet vaikuttavat kriittisesti hyvinvointiimme, mutta silti monet eivät suuremmin ajattele tunteitaan. Tunteilla ja onnellisuudella on selvä yhteys. Varsinkin harjautumattomalla mielellä on tapana pyrkiä kohti nautintoa ja yrittää jättää huomioimatta epämiellyttävät tunteet. Monet tavoittelevatkin jatkuvasti hyvää fiilistä.

Usein ajatellaan, että positiiviset tunteet, kuten ilo, ovat sidoksissa onnellisuuteen. Näin toki onkin. Onnellisuus ei kuitenkaan tule siitä, että tavoitellaan jatkuvasti hyvää fiilistä.  

Myös epämiellyttävillä tunteilla on suora yhteys onnellisuuteen. Epämiellyttävät tunteet ohjaavat käytöstä pois meille epämiellyttävistä asioista ja auttavat asettamaan rajoja. 

Onni lähtee sisäisestä maailmasta

Useimmat ajattelevat myös, että onnen tunne liittyy johonkin ulkopuoliseen, kuten tiettyyn titteliin, rahaan ja materiaan, mikä saa heidät suorittamaan läpi elämän. Myös ulkopuolisten olosuhteiden, kuten kumppanin, työpaikan ja rahatilanteen luullaan vaikuttavan onneen.

Onnea pidetään helposti olosuhteista riippuvana ymmärtämättä sitä, että todellisuudessa vain itse pystyy vaikuttamaan omiin ajatuksiin ja niistä tuleviin tunteisiin, omaan suhtautumiseen ja maailmannäkemykseen. Siihen, kokeeko lasin olevan puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä.  

 

”Onnellisuus ei  tule siitä, että tavoitellaan jatkuvasti hyvää fiilistä.

⭐⭐⭐

 

Onnellisuuden eri lajit

Joissain kulttuureissa onnellisuudelle on erilaisia termejä sen mukaan, minkälaisesta onnellisuudesta on kyse. Hedonistinen onnellisuus tulee mielihyvää tuottavasta toiminnasta, kuten hyvän elokuvan katsomisesta hyvän seuran ja herkkujen kera. Hedonistinen onni kuitenkin kestää vain hetken, minkä jälkeen etsitään jälkeen uutta hedonistista onnea tuovaa asiaa. Monet luulevat, että onni on yhtä kuin hedonistinen onni.

Hedonistisen onnen lisäksi on kuitenkin myös eudaimoninen onnellisuus, pidempiaikainen onni. Se muodostuu muun muassa rakkaudesta ja hyvistä ihmissuhteista, itsensä kehittämistä ja opiskelusta sekä toisten pyyteettömästä auttamisesta. Tämä onnen laji tuo pitkäkestoista onnea. 

 

”Eudaimoninen onnellisuus on pidempiaikaista kuin hedonistinen onnellisuus.

⭐⭐⭐

 

Kiitollisuus ja optimistisuus lisäävät onnellisuutta

Myös optimistisuudella ja kiitollisuudella on suuri merkitys onnellisuudessa. Elämässä se lisääntyy, mihin kiinnittää huomiota. Mikäli huomio kiinnittyy jatkuvasti siihen, mikä voisi olla paremmin, huomaa yhä enemmän asioita, joiden tulisi muuttua, ”jotta voisit olla onnellinen”. Mikäli huomiosi kiinnittyy sen sijaan kaikkeen siihen, mitä hyvää olet elämästäsi saanut, ja huomaat joka päivä asioita, joista olet kiitollinen, positiiviset tunteet lisääntyvät elämässäsi. 

✏ TEHTÄVÄ 

Eudaimonisen onnellisuuden lisäämissuunnitelma

Mitä seuraavia eudaimonista, pitkäkestoista onnellisuutta lisääviä asioita voisit lisätä elämääsi juuri nyt? Miten?

  • hyvät ihmissuhteita (perhe, ystävät, työkaverit, sukulaiset, parisuhde)
  • itsesi kehittäminen ja opiskelu
  • toisten pyyteettön auttaminen 

✏ TEHTÄVÄ 

Kiitollisuuden lisäämissuunnitelma

Mistä ja kenestä olet kiitollinen juuri nyt?

Mistä tunnet kiitollisuutta yleisesti? 

⭐
Huolehdit parhaiten muista huolehtimalla itsestäsi!
Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!