Siirry suoraan sisältöön

Osa 5 Liike

liikkuvuusharjoittelu

Arjessa istumme paljon ja liikumme yksipuolisesti. Se aiheuttaa sen, että osa lihaksista kiristyy. Säännöllistä venyttelyä kaipaavat varsinkin niska ja hartiaseutu, rintalihakset, pakarat, reiden etuosan lihakset sekä lonkan koukistajat.

Sen lisäksi, että liikkuvuutta harjoitetaan monien lihaskuntoliikkeiden ohella, tarvitaan myös erillistä liikkuvuutta parantavaa liikuntaa, kuten venyttelyä. Liikkuvuusliikunnaksi sopivat myös erilaiset liikkuvuuspainotteiset ryhmäliikuntatunnit, kuten jooga, kehonhuoltotunnit ja pilates. Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto tai vaihtele lajeja mielesi mukaan! 

Venyttelyn hyötyjä

  • Nivelten liikkuvuus lisääntyy
  • Kehon symmetria ja asento paranevat
  • Erilaisten vammojen riski pienenee
  • Verenkierto tehostuu
  • Monet kivut ja kolotukset lakkaavat tai vähenevät
  • Palautuminen nopeutuu
  • Suorituskyky paranee
  • Parasympaattinen hermosto aktivoituu ja mieli rauhoittuu sekä stressi vähenee
  • Liikkuminen ja liikunta tuntuvat mielekkäämmälle
  • Ryhti paranee, jolloin näytät solakammalle ja itseluottauksesi sekä mielialasikin usein nousee 

✏ TEHTÄVÄ 

Pyri tekemään tästä eteenpäin kerran viikossa tai parissa jokin liikkuvuusharjoittelu (joko tämän osion jooga ohjeineen tai muu haluamasi harjoittelu). Voit tehdä harjoituksen kotona tai käydä ohjatulla tunnilla. 

Tarvitset harjoituksiin joogamaton tai muun pehmeän alustan,  torkkupeiton sekä muutaman tyynyn. Tyynyjen sijaan voit käyttää myös bolsteria tai joogablockeja, jos omistat sellaiset, mutta myös tyynyt käyvät hyvin tarkoitukseen.

Tee harjoitus sellaisena ajankohtana, kun saat aikaa vain itsellesi. Laita puhelin äänettömälle. Pukeudu lämpimästi, jotta kehosi pysyy koko harjoituksen ajan lämpimänä. Voit halutessasi kuunnella samalla rentouttavaa musiikkia tai muuta rentouttavaa ääntä. 

⭐ taustatietoa

Liikkuvuudella eli notkeudella tarkoitetaan kehon nivelten liikelaajuutta. Liikkuvuus on yksilöllistä ja se koostuu nivelten liikkuvuudesta sekä lihaksia ja niveliä ympäröivien kudosten venyvyydestä.

Liikkuvuus voidaan luokitella aktiiviseen ja passiiviseen liikkuvuuteen. Aktiivisessa liikkuvuudessa liike saadaan aikaan omin voimin, kun passiivisessa liikkeessä  käytetään jotain ulkopuolista voimaa (esimerkiksi omalla kädellä avustetut jalkavenytykset tai treenikaverin avustama venytys). Aktiivinen liikkuvuus voidaan jakaa vielä dynaamiseen liikkuvuuteen, jossa ääriasennossa käydään vain hetkellisesti, sekä staattiseen aktiiviseen liikkuvuuteen, jolloin lihasta pidetään muutamia sekunteja ääriasennossa käyttäen lihaksen omaa voimaa. 

⭐
Huolehdit parhaiten muista huolehtimalla itsestäsi!
Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!