Siirry suoraan sisältöön

Vinkkejä kiireisen liikuntaan

  • tehnyt

Olen koonnut tähän artikkeliin muutamia vinkkejä kiireisen liikuntaan.

Ruuhkavuosina aika pitäisi jakaa työn, perheen, parisuhteen ja arkivelvollisuuksien kesken ja nukkuakin tulisi jossain välissä. Miten ihmeessä sitä ehtisi liikkua?

Kun päässä pyörii kiire, harrasta hyötyliikuntaa. Oikaise sieltä mistä pystyt, ja yhdistä esim. työmatkapyöräily ja nopea lihaskuntotreeni. Mikäli viikot ovat kiireisiä, niin pystyisitkö treenaamaan lihaskuntoa välillä pe-su?

Työmatkojen pyöräily

Jos työpaikkasi on kohtuullisen lähellä, fillarointi saattaa olla nopeampi vaihtoehto kuin bussi, tai jopa auto, ruuhkista riippuen. Pyöräilyn lomassa liikunta tulee kuin huomaamatta, rahaa ja luontoa säästyy ja päivä alkaa energisenä. Lyhemmät matkat sujuvat mainiosti myös kävellen.

Tiesitkö, että myös UKK instituutin uuden liikuntaohjeet painottavat hyötyliikunnan ja liikkeen merkitystä hyvinvoinnin kannalta?

Treenien keskittäminen viikonloppuun

Mikäli arki-illat ovat kiireisiä, keskitä treenit viikonloppuun. Vaikka olisit aktiivinen salikävijä ja treenaisit neljästi viikossa, voit treenata esimerkiksi perjantai-iltaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin sekä kerran viikolla. Viikolle voit sijoittaa lyhemmät treenit ja viikonlopulle pidemmät. Edes erillistä alkulämmittelyä ei tarvita, mikäli olet pyöräillyt tai kävellyt treenaamaan.

Mikäli olet aamuihminen ja sinulle sopii aamutreenit, kannattaa myös viikonloppuna treenata aamulla. Näin loppupäivä sujuu energisenä ja on aikaa tehdä mitä tahansa!

Ole aktiivinen arjessa

Kaikki liikunta lasketaan liikunnaksi! Leiki lasten kanssa liikunnallisia leikkejä tai käytä pienempää lasta vaikka lisäpainona lihaskuntoharjoituksissa. Lapsi nauttii ja saat itsellesi treenihetken.

Seiso istumisen sijaan julkisissa. Vaihda ystävän kanssa kuulumiset kävellen vaikka kuulokkeiden avulla ja pohdi, pystyisitkö kävelemään tai pyöräilemään edes osan työmatkasta.

Vinkkejä stressaantuneen ja kiireisen liikuntaan. Mistä aikaa treenata kiireen keskellä?

Tässä muutamia vinkkejä kiireisen liikuntaan:

  • Pyöräile tai kävele työmatkat mahdollisuuksien mukaan tai osa siitä. Onnistuisiko liityntäpyöräily?
  • Mikäli työmatka on pitkähkö ja liikut julkisilla, onnistuisiko polkea joku päivä töihin ja tulla julkisilla kotiin ja joku toinen päivä mennä julkisilla töihin ja polkea kotiin?
  • Mikäli surffailet netissä tai olet paljon somessa, kokeile tehdä se esimerkiksi kuntopyörää polkien.
  • Pystyisitkö tekemään jonkun luovuutta vaativan työn tai suunnittelutyön kävellen tai kuntosalin aerobisissa laitteissa? Olen itse opiskellut aina tentteihin ja teen suurimman osan suunnitteluista liikkuen. Ajatus tuntuu kirkkaammalta, kun verta virtaa aivoihin tehokkaasti. 😁
  • Jos teet viikoittain useamman kauppareissun, kokeile tehdä joku niistä kävellen tai pyörällä.
  • Vaihda ystävien kanssa kuulumiset kävellen tai ilmoittautukaa yhdessä jonnekin mielenkiintoiselle liikuntatunnille.
  • Mene perheen kanssa luontoon kävelylle, esimerkiksi metsään havainnoimaan ympäristön ääniä, värejä ja tuoksuja.
  • Aloita lasten kanssa yhteinen urheiluharrastus. Menkää potkimaan vaikka palloa urheilukentällä, pelatkaa sulkista, pulahtakaa uimaan tai käykää pyörälenkillä.
  • Vie lapsesi harrastuksiin lenkkipuku päällä ja sillä välin kun lapsesi harrastaa, harrasta itsekin liikuntaa. Joissain urheilukeskuksissa on kuntosali. Kävelemään tai juoksemaan pääset missä vain.
  • Tehokas intervallitreeni vie aikaa vain n. 10-20 minuuttia! Mikäli olet aamuihminen, kokeile treenata ennen töiden alkua – aamutreenit antavat mukavasti virtaa päivään.
  • Voit silloin tällöin hyvällä omatunnolla laittaa lapsille videon ja vetää itse sillä aikaa tehokkaan kotijumpan.
  • Pystyisitkö vetämään lounastunnilla pikatreenin? Saisit loppupäivään rutkasti lisäenergiaa ilman kahvin litkintää.
  • Jos viikot ovat kiireisiä, mutta viikonloppuisin on enemmän aikaa, niin tee arkena vain hyötyliikuntaa ja keskitä pidemmät treenit viikonloppuun.
  • Älä arvioi lyhyen arkiliikunnan merkitystä! Kävele ja nouse rappusia aina kun mahdollista, siivoa, käytä jalkojasi ja polkupyörää liikkumiseen aina kun on mahdollista.
  • Muista – edes pieni määrä liikuntaa on parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan! 😊

Olisiko sinulla vielä joitain hyviä vinkkejä, mitä haluat jakaa muiden kanssa?

Ps. Varmista ettet missaa mitään ja tilaa uutiskirje!

Vinkkejä kiireisen liikuntaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!