Terveelliset jouluherkut (muutama resepti)

Ovatko terveelliset jouluherkut vain toiveajattelua? Mielestäni ei. Terveelliset jouluherkut ovat mielestäni sellaisia ruokia, mitkä eivät sisällä hurjasti valkoista sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, suolaa, lisäaineita tai säilöntäaineita, puhumattakaan transrasvasta. Terveelliset jouluherkut ovat mielestäni myös sellaisia ruokia, mikä koetaan nautinnoksi, eikä velvollisuudeksi.

Esittelen muutaman oman suosikkiherkkuihini reseptin. Nämä terveelliset jouluherkut voidaan antaa myös maistuvaksi joululahjaksi käsintehtyjä ruokalahjoja arvostavalle!

Koska herkullinen ruoka kuuluu kaikille, kaikki reseptit ovat gluteenittomia ja maidottomia sekä osa myös vegaanisia.

Terveellinen herkku

Tässä mielestäni parhaat terveelliset jouluherkut, ole hyvä!

ITSETEHTY PÄHKINÄVOI KAHDELLA TAPAA

Mikään ei ole parempaa, kuin kotikutoinen pähkinävoi! Maustettu pähkinävoi riittää jo sellaisenaan kauniiseen purkkiin laitettuna joululahjaksi tai voit käyttää pähkinävoita joululahjan valmistukseen.

 

Kotitekoinen Nutellan tyyppinen pähkinävoi

  • 5 dl hasselpähkinöitä
  • reilu 1 dl vettä
  • 3 rkl kaakaonibsejä
  • vaniljasokeria tai aitoa vaniljaa
  • makeutusta maun mukaan
  • ripaus laadukasta suolaa

Paahda hasselpähkinät uunissa. Laita pähkinät joko tehokkaaseen monitoimikoneeseen tai syvään astiaan veden kanssa ja aja pähkinämassa tasaiseksi. Lisää seokseen muut ainesosat ja anna koneen käydä vielä hetki. Tarkista maku.

Laita valmis pähkinävoi esimerkiksi lasiseen kauniiseen purkkiin ja koristele purkki vielä joulukoristein. Säilytä kylmässä.

Reseptejä ja treenejä: Parhaat syötävät lahjat jouluksi

Suolapähkinä-vaniljavoi

  • 5 dl macademiapähkinöitä
  • 2 rkl mulperinmarjoja
  • 0,5 dl taatelia
  • ripaus laadukasta suolaa
  • aitoa vaniljaa tai vaniljasokeria maun mukaan

Paahda pähkinät uunissa. Jos mulperinmarjat ja taatelit ovat kovahkot tai sinulla ei ole kovin tehokasta konetta käytössäsi pähkinävoin tekemiseen, liuota kaikkia ainesosia ennen pähkinävoin valmistusta. Tarkista maku.

Laita kaikki ainekset joko tehokkaaseen monitoimikoneeseen tai syvään astiaan ja aja pähkinämassa tasaiseksi sauvasekoittimella.

Siirrä valmiit pähkinävoit kauniisiin lasipurkkeihin ja koristele. Säilytä pähkinävoit kylmässä.

Reseptejä ja treenejä: Itsetehty pähkinävoi

 

KÄSIN TEHDYT TAATELIKONVEHDIT (täytetyt taatelit)

Taatelikonvehdit ovat erittäin helppo ja nopea valmistaa. Konvehtien teko onnistuu myös aloittelijalta!

  • taateleita
  • pähkinävoita
  • parapähkinöitä

Halkaise taateli. Tee taateliin suuri viilto keskelle. Täytä taateli pähkinävoilla ja aseta keskelle parapähkinä.

Sulata joko suklaa varovasti vesihauteessa. Dippaa täytetty taateli suklaaseen.

Jatka samalla tavalla, kunnes olet saanut haluamasi määrän taatelikonvehteja.

Aseta valmiit taatelikonvehdit pakkaseen jähmettymään. Kun konvehdit ovat jähmettyneet, kääri ne yksitellen karkkipapereihin ja asettele esimerkiksi sydämen malliseen tyhjään rasiaan. Säilytä kylmässä.

Vinkki! Voit käyttää taatelien täytteenä myös valmista pähkinävoita tai vastaavasti valmistaa myös suklaan itse.

Reseptejä ja treenejä: Täytetyt taatelit eli taatelitryffelit

 

 

Tilaa uutiskirje!

JOULUISET MATCHATRYFFELIT

Superterveellinen matchajauhe tekee tryffeleistä kauniin vihreät – joulunväriset. Voit käyttää matchan sijaan myös esimerkiksi kookoshiutaleita tai mulperinmarjarouhetta koristeluun, jos pidät matchan makua liian kitkeränä.

  • 1-2 rkl mantelivoita
  • 10 taatelia
  • 2-3 rkl mulperinmarjoja
  • merisuolaa
  • ½ tl piparkakkumaustetta tai vaniljaa sekä kanelia

Pyörittelyyn:
matcha-jauhetta (tai kookoshiutaleita / mulperimarjarouhetta)

Liota taateleita tarvittaessa hetki, jotta ne pehmenevät. Kaada ylimääräinen vesi pois ja soseuta taatelit. Lisää taatelisoseeseen pähkinävoi ja sekoita huolellisesti. Lisää vielä viimeiseksi mausteet sekä mulperinmarjarouhe.

Pyörittele tryffelimassa palloiksi käsin. Pyörittele pallot vielä matchajauheessa, kookoshiutaleissa tai mulperinmarjarouheessa.

Reseptejä ja treenejä: Jouluiset tryffelit
Pyörittelemällä jouluisia tryffeleitä matchajauheessa saat niihin kauniin jouluisen värin lisäksi hurjasti hyvää tekeviä aineita. Jos pidät kuitenkin matchajauheen makua liian karvaana, pyörittele tryffelit esimerkiksi kookoshiutaleissa tai mulperinmarjarouheessa.

Reseptejä ja treenejä: Jouluiset tryffelit
Pyörittelemällä raakatryffelit matchajauheen lisäksi kookoshiutaleissa ja mulperinmarjarouheessa, saat mukavaa eroa sekä ulkonäköön että makuun.

 

 

Tilaa uutiskirje!

JOULUINEN RAAKASUKLAA

Jotkut asiat vain kuuluvat yhteen, kuten joulu ja suklaa! Panosta määrän sijaan laatuun ja valmista laadukasta raakasuklaata.

  • 1 dl kookosöljyä
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 rkl vaahterasiirappia/ agavesiirappia / hunajaa tai vastaava määrä muuta makeuttajaa
  • 1-2 tl vaniljasokeria / aitoa vaniljaa
  • 1 tl piparkakkumaustetta tai kanelia

  • Lisäksi valitse näistä:
  • karpaloita
  • hampunsiemeniä
  • manteleita rouhittuna
  • mulperinmarjoja pienemmäksi paloiteltuina
  • pistaasipähkinöitä
  • keltaisia rusinoita
  • gojimarjoja
  • viikunoita
  • kaakaonibsejä

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Lisää kaakaojauhe ja mausteet sekä makeutus. Sekoita huolella.

Ripottele suklaamuottiin reilusti siemeniä, pähkinöitä sekä kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Muoteiksi sopivat mainiosti esimerkiksi leivinpaperilla vuoratut purkin korkit. Kaada seos muotteihin hedelmä-pähkinäseoksen päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa tai pakastimessa.

Reseptejä ja treenejä: Jouluinen raakasuklaa

Reseptejä ja treenejä: Jouluinen raakasuklaa

 

PIPARKAKKUPÄHKINÄT

Kun piparkakkupähkinät ovat uunissa, niistä lähtee huumaava tuoksu! Jos teet pähkinöitä joululahjaksi, kannattaa tehdä kerralla isompi satsi, etteivät ne salakavalasti lopu kesken. 😊

  • 3 dl pekanpähkinöitä
  • ½ dl vaahterasiirappia
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl vaniljasokeria
  • ¼ tl suolaa

Sekoita vaahterasiirappiin mausteet ja vaahterasiirappinen mausteseos pekanpähkinöihin.

Suojaa uunipelti leivinpaperilla. Levitä pähkinät tasaisesti uunipellille ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kääntele tarvittaessa pähkinöitä suunnilleen puolessa välissä.

 Reseptejä ja treenejä: Jouluiset pekaanipähkinät
Jouluiset pekaanipähkinät ovat mitä parhainta naposteltavaa jouluna ja sopivat hyvin myös joululeivonnaisten koristeluun.


JOULUN PARAS MAUSTEKAKKU

  • 50 g manteleita
  • 50 g cashewpähkinöitä
  • 50 g saksanpähkinöitä
  • 50 g luumuja
  • 50 g aprikooseja
  • 50 g viikunoita
  • 50 g rusinoita
  • ¼ tl inkivääriä
  • 0,5 dl mantelijauhetta
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl fariinisokeria

Vuokaan
Kookosöljyä ja kaurakuitusta tai kookoshiutaleita

Paloittele kuivatut hedelmät sekä pähkinät pienemmiksi paloiksi. Sekoita mantelijauhe sekä leivinjauhe. Lisää mausteet.

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää kananmuna-sokeriseokseen mantelijauhe-leivinjauheseos huolellisesti sekoittaen. Lisää lopuksi seokseen kuivahedelmät, marjat ja pähkinät.

Voitele pieni kakkuvuoka oliiviöljyllä ja vuoraa kaurakuitusella tai kookoshiutaleilla.

Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia. Tarkista välillä kakun kypsyyttä puutikulla – kakku on kypsä, kun puutikkuun ei tartu kakkutaikinaa.

Reseptejä ja treenejä: Joulun paras maustekakku

Koristele jäähtynyt kakku esimerkiksi pikeerillä ja pekanpähkinöillä.

Reseptejä ja treenejä: Joulun paras maustekakku

Nautinnollista ja astetta terveellisempää joulua! ❤

Tilaa uutiskirje!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.