Siirry suoraan sisältöön

Mitä onni on?

  • tehnyt

Pohdin tässä filosofisemmassa artikkelissa, mitä on onni ja onnellisuus. Usein onnea etsitään etsimällä. Onnea tavoitellaan tietoisesti, mutta silti sitä ei tunnu saavuttavan.

Onnen etsimisen paljoutta kuvastaa se, että maailman katsotuimmaksi haastatteluksi tituleerattu Googlen – osaston johtaja Mo Gawdatin haastattelu käsittelee onnea. Hänen mukaansa onni on matematiikkaa: se on erotus siitä, mitä elämältä odottaa ja mitä siltä saa.

Jos odotuksesi ovat kovin korkealla ja tavoittelet ns. täydellistä elämää, et todennäköisesti ole kovinkaan onnellinen. Jos sen sijaan arvostat sitä, mitä sinulla jo on ja olet kiitollinen elämän pikkuasioista, olet oikealla polulla.

Onni on positiivista ajattelua ja kiitollisuutta. Kiitollisuutta siitä, että lasissasi on vettä, vaikka se on puolillaan. Gawdatin mukaan kannattaa myös pohtia, voitko tehdä jotain lasissa olevalle tyhjälle puoliskolle. Jos et voi, pystytkö hyväksymään asian?

Tunnetko niitä ehkä hiukan ylimielisen oloisia ihmisiä, jotka tuntuvat koko ajan kerskuvan, miten hyvin heillä kaikki on? Itse yritän oppia heiltäkin jotain. Heillä nimittäin on käsittämätön lahja kääntää elämän kaikki käänteet positiiviseksi.

Muistathan, että positiivista ajattelua voidaan opetella? Jos aivosi ovat tällä hetkellä rakennettu pelkäämään pahinta, älä huoli – se on meille sisäänrakennettu malli, mikä on auttanut meitä selviytymään tähän saakka evoluutiossa. Tärkeintä on että tiedostat, että ajatusmallin voi muuttaa.

Miten olla onnellinen?
Aika rientää – miten olla onnellinen?

 

Tilaa uutiskirje!

Netti on pullollaan erilaisia harjoituksia, joilla aivot voi asettaa positiivisempaan moodiin. Hyvä tapa on tehdä illalla kiitollisuusharjoitus, jolloin kiittää kaikista päivän positiivisista asioista.

Yritä etsiä myös kaikista negatiivisista tapahtumista jotain hyvää. Uskon itse, että kaikella on tarkoituksensa. Joidenkin negatiivisten tapahtumien positiiviset seuraukset saatat huomata vasta vuosia jälkeenpäin.

Onni ei ole sitä, että ajattelet, mitä muut voivat tehdä sinun eteesi, vaan sitä, että pohdit, miten voit ilahduttaa muita. Toisen auttaminen ja se, että sinun tekemisesi ilahduttavat muita, auttavat myös saamaan sinut onnelliseksi. Ei ole väliä, teetkö vapaaehtoistyötä tai autatko vanhusta kantamaan kauppakasseja tai pitämään ovea auki. Kun autat muita niin kuin sydämesi sanoo, tunnet olevasi hyödyllinen.

Onni on sitä, ettet pidä asioita itsestäänselvyytenä ja välillä pysähtyy ajattelemaan, mitä kaikkea jo on ja mikä kaikki on hyvin. Välillä on hyvä mennä esimerkiksi telttailemaan askeettisiin olosuhteisiin, jotta osaa arvostaa kaikkia mukavuuksia, mitä vaikkapa arkeesi kuuluu. Oma keinoni on myös katsoa aika-ajoin jokin katastrofielokuva. Elokuvan jälkeen on kiitollinen, että se on vain elokuvaa ja asiat ovat niin kuin ne ovat.

Tärkein sääntö onnen etsimiseen kuitenkin on: onni ei tule etsimällä, se tulee pysähtymällä kiitollisuuteen.

 

 

Tilaa uutiskirje!

Elämäntapa-valmennus

Hyvinvointivalmennus

Vahvuustaulu

Hyvinvointivalmennus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!