Siirry suoraan sisältöön

Unohda pikadieetti – tiputa joulukilot pois turvallisesti

  • tehnyt

Loppiaisen jälkeen monien housujen vyötäröä kiristää ja pikadieetti saattaa tuntua houkuttelevalle ratkaisulle. En kuitenkaan suosittele sortumaan pikadieettiin, sillä usein suurin osa painontiputuksesta on nestettä, minkä mukana lähtee usein kohtuuttoman paljon lihasta. Lisäksi pikadieetti hidastaa aineenvaihduntaa ja sitä on hankala noudattaa. Pikadieetti tekee siis enemmän hallaa kuin hyötyä ja sitä on hankala, ellei mahdoton, noudattaa pidemmän aikaa.

Jos joulun aikana kuitenkin on tullut muutamia kiloja, mitkä aiheuttavat epämiellyttävää oloa, esittelen seuraavaksi muutaman terveellisemmän ja pysyvämmän painonpudotusvinkin pikadieetin sijaan.

Tässä ensimmäisessä osiossa käsitellään ruokavaliota.

 

 

Unohda pikadieetti – valitse järkevä ja pysyvä muutos

Tilaa uutiskirje!

 

Vesi

Riittävä veden juonti lisää kylläisyyden tunnetta sekä auttaa kuona-aineita ja kehoon kertynyttä ylimääräistä nestettä poistumaan luonnollisesti.

Lisäksi joskus elimistö tulkitsee janontunteen näläksi. Huolehdi siis riittävästä raikkaan veden juomisesta.

Mikäli et pidä veden mausta, mausta vesikannu esim. tuoreella raastetulla inkiväärillä, kurkkuviipaleilla, appelsiinilla, sitruunalla tai yrteillä, kuten sitruunamelissalla tai mintulla.

Ruoka

Sen sijaan, että vähentäisit ruokaa ja kieltäisit itseltäsi ”kaikkea hyvää”, kiinnitä huomiota laadukkaan ruoan riittävään saantiin. Kun syöt itsesi kylläiseksi sinulle hyvää tekevää ruokaa, sinun ei tee mieli enää syödä sitä kahvipullaa tai turvautua suklaapatukkaan pikavälipalana.

Kiinnitä erinäisten rajoitusten sijaan huomiota varsinkin kasvisten, proteiinin ja hyvän rasvan saantiin runsaan veden juonnin lisäksi. Huolehdi riittävästä ravintokuidun saannista ja syö proteiinia jokaisella aterialla. Ne pitävät sinut pitkään kylläisenä.

Kasvikset

Syö marjoja ja vihanneksia jokaisella aterialla ja nauti hedelmiä jälkiruoan sijaan. Saat niistä runsaasti kehon tarvitsemia ravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineita, hivenaineita ja kuituja. Valitse sellaisia marjoja ja vihanneksia, joiden mausta pidät ja laajenna vähitellen valikoimaa. Älä epäröi kokeilla eksoottisia versioitakaan!

Tutustu erilaisiin mausteisiin ja kokeile maustaa niillä rohkeasti kasvikset ja marjat. Esim. marjoihin sopii erinomaisesti myös kaneli, chili ja inkivääri. Hae vihannesten maustamiseen ideoita vaikka eri maiden keittiöistä.

Rasva

Hyvää rasvaa saat mm. pähkinöistä ja siemenistä, avokadosta, kylmäpuristetusta oliiviöljystä ja rasvaisista kaloista sekä kananmunan keltuaisesta. Lisää rasvaa noin 3-4 ateriaan päivässä.

Proteiini

Proteiinia olisi hyvä syödä vaikka jokaisella päivän aterialla. Proteiinia saat mm. siipikarjasta, riistasta, naudasta, possusta, kaloista, äyriäisistä, tofusta, seitanista ja quornista. Mikäli käytät papuja ja herneitä ainoana proteiinin lähteenä, syö niitä runsaammin kuin lihaa tai kalaa.

Hiilihydraatit ja kuitu

Suosi kuitupitoisia hiilihydraatteja. Täysjyväriisi, -pasta tai -leipä on valkoista sisartaan parempi vaihtoehto. Kuitua on erittäin runsaasti myös mm. kaura- ja vehnäleseissä, pellavansiemenrouheessa, kaurakuituisessa. chia-siemenissä sekä psylliumissa. Vehnäleseitä lukuun ottamatta kaikki edelliset ovat myös gluteenittomia ja soveltuvat näin jopa keliaakikoille. Muista juoda kuitujen kanssa paljon vettä, ettei tule vatsaoireita!

Vinkki! Voit tehdä vaikka kerran viikossa suuren satsin ruokaa ja pakastaa ruokaa sopivan kokoisiin annoksiin arkipäiviä odottamaan. Suurempi määrä valmistuu lähes samalla vaivalla kuin pienempikin määrä.

 

Tilaa uutiskirje!

Koosta ateriat oikein

Syö jokaisella aterialla paljon vihanneksia tai marjoja. Täytä vähintään puolet lautasesta vihanneksilla tai marjoilla. Lisää oman kämmenen kokoinen pala proteiinia (mm. kala, kana, kalkkuna, riista, tofu) ja oman peukalon kokoinen pala hyvää rasvaa (mm. rasvaiset kalat, pähinät, siemenet, avocado, luomukananmunat, kylmäpuristettu kookos- ja oliiviöljy). Näiden jälkeen lisää nälän ja oman kulutuksesi verran hiilihydraatteja. Esim. kestävyysurheilija tai raskasta fyysistä työtä tekevä tarvitsee huomattavasti enemmän hiilihydraatteja kuin vähän liikkuva toimistotyöläinen.

Syö herkullista ruokaa

Syö jokaisella aterialla herkullista ruokaa! Mikäli pakotat itsesi syömään parsakaalia tietäen, että se tekee hyvää, mutta inhoat sitä, ei ole ihme, että palkitset sen syömisestä itsesi makealla herkulla. Kokeile erilaisia reseptejä ja mausteita ja syö vain sellaista ruokaa, mistä aidosti nautit.

Muista, että erilaisten makujen totuttelu vie myös aikaa. Vaikka et heti pitäisi jostain mausta, maistettuasi sitä useampaan kertaan, saatatkin alkaa pitää siitä.

 

Lopeta syöminen, kun olet kylläinen

Syö hitaasti, ruokaa kunnolla pureskellen ja siitä nauttien. Jokaista suupalaa olisi hyvä purra noin 20 kertaa ennen nielaisua. Näin hampaasi tekevät sen, mitä niiden kuuluukin tehdä, eli hienontavat ruoan sopivankokoiseksi ruoansulatusta varten, jolloin elimistön on helppo saada talteen kaikki ravintoaineet. Olemme usein tottuneet hotkaisemaan ruokamme ja jätämme ruoansulatukselle kohtuuttoman paljon pilkottavaa. Se aiheuttaa erinäisiä suolisto-oireita ja estää tuntemasta luonnollista kylläisyyden tunnetta.

Muista, ettei lautasta tarvitse myöskään syödä tyhjäksi, mikäli olet kylläinen ennen kuin lautainen on tyhjä. Säästä ylimääräinen ruoka ja tuunaa se seuraavaan kertaan sopivaksi. Esim. erilaisiin salaatteihin, munakkaisiin ja keittoihin saa käytettyä kätevästi edellisen aterian tähteet.

Syö puhdasta ruokaa

Tämä viimeinen vinkki on kaikista tärkein: pyri syömään mahdollisimman puhdasta, prosessoimatonta ruokaa, aina kun vain mahdollista. Vältä keinotekoisia makeutusaineita, puhdistettua suolaa eli tavallista pöytäsuolaa, lisäaineita ja säilytysaineita. Vältä myös alkoholia.

 

 

Herkullinen ruoka kuuluu myös dieetille!

Näillä keinoilla saat turvallisesti ja terveellisesti tiputettua joulukiloja tai mitä tahansa kiloja, milloin haluat. Pudonnut paino lähtee rasvakudoksesta lihaksen sijaan, jolloin kehon koostumus muuttuu parempaan.

Mikä parasta: terveytesi kohenee samalla, tunnet itsesi energiseksi ja kylläiseksi. Opit samalla itsellesi sopivan, herkullisen tavan syödä. 

Myös iho kiittää! Pikadieetti ei tähän olisi pystynyt. 😊

Tilaa uutiskirje!

Elämäntapa-valmennus

Hyvinvointivalmennus

Vahvuustaulu

Hyvinvointivalmennus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!