Mille lomalta paluu tuntuu? Onko mukavaa jälleen nähdä työkavereita ja päästä hommiin? Vai aiheuttaako pelkkä ajatuskin arjen paluusta kylmiä väreitä?
Jos valitsit jälkimmäisen vaihtoehdon, burn out voi olla lähellä. Ja seuraavaksi esittelen kolme (hyvin inhimillistä) syytä, mitkä voivat johtaa burn outtiin ennen pitkää.
Yksilöllisyys ja tunnollisuus
Nykytyöelämässä ei useinkaan oteta huomioon riittävästi yksilöllisyyttä. Miten kukin on tehokkaimmillaan ja parhaimmillaan?
On todella turhauttavaa herätä joka aamu samaan aikaan ja pönöttää työpaikalla 8-16, jos on parhaimmillaan illalla / aamulla / yksin. Päivä toisensa jälkeen tehdä työtä vain näin siksi, että pitää, tietäen, että suurin osa omasta kapasiteetista jää jatkuvasti käyttämättä. Jos ihmisellä on suuri motivaatio tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, milleköhän mahtaa tuntua, että joutuu jatkuvasti tekemään työnsä huonommin kuin haluaisi?
Arvot
On myös hyvin vaikeaa olla töissä, jos omat arvot eroavat suuresti organisaation arvoista. Siis niistä, miten toimitaan oikeasti, ei niistä, mitkä näyttävät hyvälle paperilla.
Mikäli työpaikalla tiimi nähdään koneena tai asiakkaat kävelevinä säästöpossuina, on vaikeaa olla itse tyytyväinen, vaikka omaa työtä arvostettaisiinkin.
Työtyyli
Osa meistä tekee töitä tasaisen varmasti, osa taas spurttaa ja saa uskomattoman hyviä tuloksia aikaan lyhyessä ajassa. Tällä spurttaajalla vaan ei ole aikaa palautua luonnollisesti, vaan spurtin jälkeen vaaditaan uutta spurttia.
Kaikkihan sen tietävät, että lihas vahvistuu palautuessa. Jos rasitetaan liikaa, ei vahvistuta, vaan päästään ylikuntoon. Ja ylikunnosta ei niin vaan toivutakaan hetkessä.
Tätä mielen ylikuntoa ei ymmärrä nämä tasaiset suorittajat. Ei heillä ole mitään ongelmaa asian kanssa. Masennuslääkkeet vaan kouraan ja terapiaan.
Kuinka monta burn outtiin helposti johtavaa kohtaa täyttyi?
Montako edellistä helposti burn outtiin johtavaa kohtaa täyttyi?
Mikäli ei yhtään, mutta silti on stressaantunut ja ahdistunut olo, syy saattaa johtua joistain näistä ajatusmalleista.