Siirry suoraan sisältöön

Onnistunut elämäntapamuutos

  • tehnyt

Onnistunut elämäntapamuutos tarkoittaa pysyvää, uudenlaista tapaa elää. Elämäntapojen muuttainen on prosessi, mikä tähtää pysyvään lopputulokseen. Jokainen arjessasi tekemä pieni valinta vie joko kohti tavoitteitasi tai niistä poispäin. Vanhojen tapojen muuttaminen uusiksi, paremmiksi tavoiksi on elämäntapamuutoksen keskeinen tavoite.

Muutos on todennäköisesti pysyvä, kun kaikkea ei yritä muuttaa kerralla. Tapoja tulee muuttaa yksi tapa kerrallaan. Uusia elämäntapoja rakennetaan kuten taloa – ensin on hyvä saada vakaa perusta, minkä päälle voidaan rakentaa kestävä talo. Pienet uudet tavat saavat aikaan positiivisen kehän, sillä jokainen uusi opeteltu tapa lisää helposti uusia hyviä tapoja. Tutkimusten mukaan esimerkiksi liikuntaa lisänneet henkilöt alkavat usein automaattisesti syödä myös enemmän kasviksia.

Onnistunnistuminen elämäntapamuutoksessa vaatii suunnitelmallisuutta
Jokainen tapa vie joko onnistunutta elämäntapamuutosta ja tavoitteita kohti tai poispäin niistä.

Onnistunut elämäntapamuutos rakentuu päivittäisistä, pienistä hyvistä tai huonoista valinnoista, joista tulee ajan mittaan tapa. On tärkeää ymmärtää, että samat tavat vievät meidät samaan lopputulokseen – uudet tavat uuteen lopputulokseen. Jotta saavutat tavoitteen, sinun tarvitsee tehdä vähemmän, tehdä enemmän tai ylipäätänsä alkaa tekemään joitain asioita.

Tähän perustuu myös Päivänsara-metodi.

Muista, että mikäli jatkat samoilla tavoilla kuin tähän saakka, pääset samaan lopputulokseen kuin tähän saakka.

Sana ”elämäntapa” tuo myös vapautta ja turvaa. Mikäli tavoitteena on esimerkiksi laihtuminen tai kehon koostumuksen muuttaminen, on helpottavaa ajatella, ettei tarvitse pohtia seuraavaa laihdutuskuuria tai laihdutuskuurilla olemista. Uudet terveelliset tavat ovat vain tulleet osaksi arkea ja ne ovat sellaisia, joita voi ja haluaa noudattaa koko elämän. Tällöin ei ole tarvetta erillisiin ahmintatäyteisiin herkkupäiviinkään, sillä herkut ja juhlat kuuluvat normaaliin elämään eivätkä ole repsahduksia. 

Tavat vai tahdonvoima?

Floridan yliopiston tiedemies, Roy Baumeister, on tutkinut tahdonvoimaa useissa tutkimuksissa. Hän kertoo tahdonvoiman olevan kuin lihas – kun sitä käyttää paljon, se väsyy. Tahdonvoima on tärkeä varsinkin alkuun elämäntapamuutoksessa. Pelkästään sen varaan ei kuitenkaan tule laskea. Siksi tulisikin kehittää tapoja, jotka vievät kohti tavoitetta.

Pohdi yksittäisten tapojen ja rutiinien kohdalla, viekö se sinua kohti kestävää hyvää oloa ja tavoitettasi ja arvojasi vai päinvastaiseen suuntaan. Mikä / mitkä ovat sellaisia hyvinvointisi kannalta huonompia tapoja, mistä voisit luopua saadaksesi lisää aikaa hyville tavoille?

Onnistunut elämäntapamuutos
Jokainen tapa vie kohti onnistumista tai poispäin onnistumisesta.

Tilaa uutiskirje!

Mitä onnistunut elämäntapamuutos vaatii?

Vastuu

Onnistunut elämäntapamuutos vaatii myös sen oivalluksen, että muutos on nyt sinun käsissäsi ja siinä onnistuminen itsestäsi kiinni. Tähän kuuluu myös epämiellyttävän tunteen sietokyky. Aina kaikki ei suju kuin ruusuilla tanssi, vaan vastoinkäymiset sekä takapakit kuuluvat muutokseen. On tärkeää ymmärtää, että takapakkeja tulee kaikille. Takapakit ovat tärkeitä etappeja matkan varrella, joista voi oppia hyvin paljon – on erittäin tärkeää nähdä nämä loistavina oppimistapahtumina, eikä ajatella, että peli on menetetty.

Onnistumisen tunne

Onnistumisen tunteella on myös tärkeä rooli pysyvässä muutoksessa. Siksi on tärkeää, että tavoitteet ovat realistisia, jotta ne voidaan saavuttaa ja muutosetapit ovat sopivan pieniä.

On myös erittäin tärkeää pysähtyä pienien virstapylväiden ääreen hetkeksi ja kehua itseään saavutetusta etapista. Voit suunnitella jo etukäteen, miten palkitset itsesi jokaisen välietapin saavuttamisesta ja kokonaistavoitteen saavuttamisesta.

Palkitseminen-auttaa-pääsemään-elämäntapamuutokseen-onnistuneesti
Huomaa onnistumisesi matkan varrella ja muista palkita itsesi niistä joillain lailla. Onnistumisen tunne kannustaa jatkamaan kohti onnistunutta elämäntapamuutosta.

Toistot ja aivotoiminta

Tavat ja muodostuvat samassa paikassa missä muistikin sijaitsee, hippokampuksessa. Näin muisti on osallisena tapojen muodostamisessa. Mikäli esimerkiksi sinulla on ollut tapana syödä stressiin, aivot muistavat, että kun sinulla on stressi, sinun kuuluu syödä.

Kun uusia tapoja on harjoiteltu riittävästi, ne muodostavat uudet toimintamallit. Tällöin uusista tavoista on tullut rutiineja, jolloin uusia ratkaisuja ei tarvitse enää tietoisesti valita.

Jotta uudesta tavasta tulisi pysyvä, se vaatii paljon toistoa. Jonkin toiminta- ja ajatusmallin muuttaminen ja uuden tavan oppiminen vie joidenkin lähteiden mukaan 2-3 viikkoa, joidenkin noin 2 kuukautta ja joidenkin vielä enemmän päivittäisellä harjoittelulla.

Toisto perustuu aivojen hermojen kemiallisen toiminnan muuttumiseen. Vanhalla toimintamallilla on erittäin voimakas kemiallinen yhteys, muistijälki. Jotta muistijälkeä pystytään muuttamaan ja aktivoimaan uusi toimintamalli, ainut keino on vahvistaa uutta toimintaa riittävän pitkään uuden muistijäljen saamiseksi.  Mikäli uutta tapaa ei ole harjoiteltu riittävän pitkään, aktivoituu automaattisesti vanha muistijälki ja sitä myöden vanha tapa.

Ennakointi

Jotta erilaiset pullonkaulat voisi välttää, niihin tulee varautua jo ennakkoon. Suuri osa arjen kiireistä ja huonoista valinnoista johtuu suunnittelun puutteesta. Tällöin esimerkiksi syödään välipala suklaapatukkaa tai valitaan prosessoitua ruokaa, mikä saa äkkiä lautaselle ja suuhun kiljuvan nälän ”yllättäessä”. Tai huomataan, ettei taaskaan ehditty liikkumaan niin paljoa kuin olisi halunnut. Suunnitelmat yhdessä rutiinien kanssa helpottavat arkea, vähentävät stressiä ja saavat tekemään tavoitteita tukevia valintoja.

Muutosten tekeminen tulisi aloittaa sellaisista pienistä muutoksista, jotka tuovat eniten hyötyä. On kriittisen tärkeää tehdä muutokset heti – mikäli niiden tekemistä siirtää huomiseen tai parempaan ajankohtaan, voi olla, ettei parempaa ajankohtaa tulekaan eikä muutoksia tehdä lainkaan.

Onnistunut elämäntapamuutos vaatii ennakointia
Suunnittele elämäntapamuutos huolella, sitoudu siihen ja etene pienin askelin. Aloita heti, eikä vasta huomenna. Näin onnistut varmasti!

PS. Onnistunutta elämäntapamuutosta käsiteltiin TERVEYDEKSI! Hyvinvointivalmennuksessa mm. viikolla 4. Mieli-osuudessa. Laitoin kurssimateriaalista tämän osion myös Youtubeen, jotta tekin voisitte sen kunnella, ketkä ette valmennuksessa olekaan. 😊 Pääset kuuntelemaan sen tästä.

Olisin aivan hurjan kiitollinen, jos antaisit palautetta ja / tai jos koit äänitteen hyödylliseksi, jakaisit sen myös eteenpäin niille, keiden uskot sitä tarvitsevan. Iso KIITOS ❤

 

Tilaa uutiskirje!

Elämäntapa-valmennus

Hyvinvointivalmennus

Vahvuustaulu

Hyvinvointivalmennus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!