Siirry suoraan sisältöön

Kohtaa rohkeasti myös epämiellyttävät tunteet

  • tehnyt

Epämiellyttävät tunteet ovat yhtä luonnollinen osa elämää kuin miellyttävät tunteet. Koronan levittyä Suomeen se aiheuttaa monien kysymysten lisäksi monia epämiellyttäviä tunteita. Epämiellyttävät tunteet voivat olla esim. sääliä, turhautuneisuutta, vihaa, ärtymystä, kapinallisuutta tai paniikkia ja pelkoa. Nämä kaikki tunteet ovat täysin oikeita ja sallittuja – kukaan toinen ei voi sinulle sanoa, mitä sinun tulisi tunteja juuri nyt.

Epämiellyttävät tunteet tulisi kuitenkin uskaltaa havaita, kohdata ja käsitellä. Vai kohtaamalla ne aidosti ne eivät hallitse enää elämää yhtä paljon. Tunteet ovat mielen viestejä siinä missä kehon tuntemuksen kehon viestejä siitä, miltä meistä tuntuu ja mitä meidän tulee tehdä. Henkinen kipu vaan on kimurantimpi juttu kuin fyysinen kipu, sillä siinä missä fyysiseltä kivulta ei voi välttyä, henkistä kipua voidaan yrittää siirtää.

Mikäli emme halua käsitellä epämiellyttäviä tunteita, ne huutavat yhä kovempaa vieden yhä enemmän huomiota muilta tunteita. Jos siis haluat kokea rakkautta, iloa ja onnea sekä muita miellyttäviä tunteita, sinun tulee ensin käsitellä epämiellyttävät tunteet pois alta.

pahat tunteetvai epämiellyttävät tunteet

Käsittele epämiellyttävät tunteet

Hyviä keinoja epämiellyttävien tunteiden käsittelemiseen ovat esim. niistä keskusteleminen. Voit kertoa fiiliksistäsi esim. jollekin läheisellesi tai täysin tuntemattomalle vaikkapa Facebookin keskustelupalstalla. Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole kuuntelevaa korvaa, myös minä olen aina sinua varten.

Toinen hyvä keino käsitellä epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita on kirjoittaa niistä. Hyviä keinoja epämiellyttävien tunteiden käsittelyyn ovat esim.

  • päiväkirjatyyppisen tekstin kirjoittaminen
  • laulujen sanojen kirjoittaminen
  • runon kirjoittaminen

 

Kun omat tunteet ja ajatukset ovat kirjoitetussa muodossa, se mahdollistaa niiden tarkkailun ikään kuin ulkopuolisena. Näin monet pelottaviltakin tuntuvat asiat saavat helpommin oikeat mittasuhteet.

Tilaa uutiskirje!

epämiellyttävät tunteet

Itselläni on tapana sekä kirjoittaa että puhua läheisille epämiellyttävistä tunteista. Jokunen aika sitten stressasin vasemmasta rinnastani löytyneestä kyhmystä, ja käsittelin siitä seuraavia ajatuksia ja tunteita sekä tekstin että runon muodossa. Alun perin oli tarkoitus, etten koskaan julkaise niitä, mutta nyt ajattelin, että ehkä ne tuovat jollekin lohtua tai toimivat esimerkkinä. Halutessasi pääset lukemaan blogitekstin pelosta täältä ja runonmuotoisen laulun sanat täältä.

Tilaa uutiskirje!

Se lisääntyy, mihin kiinnittää huomiota

Kun ns. negatiiviset asiat ja epämiellyttävät tunteet on käsitelty, ne on saatu pois päivänjärjestyksestä ja voidaan jatkaa eteenpäin. Nyt huomio kannattaakin siirtää kaikkeen siihen, mikä elämässä on hyvin tällä hetkellä ja mistä tunnet kiitollisuutta.

Kiitollisuuspäiväkirja on hyvä tapa kiinnittää huomiota kaikkiin niihin asioihin, mitä ovat hyvin. Voit kirjoittaa kaksi listausta:

  • Mistä olet elämässäsi kiitollinen ylipäätänsä? Tähän voit listata esim. mukavan työn, hyvän koulutuksen, ihania ihmisiä, mahtavan perheen, kauniin talon, raikkaan luonnon jne..
  • Mistä olet kiitollinen juuri tänään? Tee päiväkohtainen lista juuri tänään tapahtuneista asioista. Tähän voit listata esim. erityisen hyvän lounaan, läheiseltä saadun halauksen, tien varrella nähdyt kauniit kukat, ihanan ilman…

 

Ajatuksena kiitollisuuspäiväkirjassa on huomata vähitellen yhä enemmän niitä asioita, jotka elämässäsi ovat hyvin juuri nyt. Se auttaa sinua elämään hetkessä ja huomaamaan onnen ympärilläsi joka hetki.

Kiitollisuus vie pois huonot tuntteet
Elämäntapa-valmennus

Hyvinvointivalmennus

Vahvuustaulu

Hyvinvointivalmennus

Tilaa uutiskirje!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!