Siirry suoraan sisältöön

Arvot ohjaavat läpi elämän

Arvot. Mitä ne tarkoittavat sinulle?

Jos olisit kysynyt minulta asiasta muutama vuosi sitten, olisin ollut kysymysmerkkinä. Pohtinut niiden liittyvän jollain lailla yrityksen korusanoihin. Olisin sanonut, että arvot ovat niitä sanoja, jotka aina silloin tällöin tulevat esiin vuosikokouksessa, joita kukaan ei oikein muista ja mitkä eivät ohjaa toimintaa useimmassa yrityksessä juuri mitenkään. Tänä keväänä olen saanut sanaan ”arvot” ihan henkilökohtaisen tunneyhteyden.

 

Arvot ohjaavat elämää

Arvot ohjaavat elämän myrskyissä

Tämä kevät oli todella rankka, kuten olen usein maininnut. Mutta se toi tullessaan todella paljon hyvää. Uupumuksen myötä pääsin takaisin alkulähteelle, resetoimaan elämäni. Kun voimavarat olivat lopussa, tuli konkreettisesti miettiä, mitä muutoksia täytyy tehdä ja mitkä ovat suuntapilarit tässä kaikessa.

Perusarvoni ovat vahvat. Ne auttavat myrskyissä ja tyrskyissä. Ne johdattavat, jos on sumuista tai merenkulku kovaa. Arvot ovat kirkas majakkani.

Arvojani ovat edelleen rakkaus, kauneus, vapaus ja kasvu. Muutama termi, niin paljon ne pitävät sisällään.

 

Tilaa uutiskirje!

Arvot, mitkä ohjaavat minua, yritystäni ja koko elämääni

Arvo 1. Rakkaus 

Rakkaudesta pidän kiinni, vaikka mikä olisi. Sen ansiosta teen aina sydämelläni ratkaisuja.

Rakkaus pitää sisällään rakkauden perhettä ja muita ihmisiä kohtaan, eläimiä kohtaan, luontoa kohtaan ja itse elämää kohtaan. Viimeisenä muttei vähäisempänä, myös rakkautta itseäni kohtaan.

mitkä ovat arvot?

Arvo 2. Kauneus

Ilman kauneutta olisi vaikeaa elää. Visuaalinen kauneus antaa viihtyisän ilmapiirin, auttaa näkemään kunkin hetken kauneuden ja oivaltamaan, että roskakin voi olla kaunista. Tämän lisäksi kauneus kattaa ihmisten sisäisen kauneuden ja ilon, kun saa hehkuttaa sisäisesti kauniita asioita, tekoja ja ihmisiä.

elämänarvoja

Arvo 3. Vapaus

Vapaus oli arvoistani se laiminlyödyin ja siksi uuvuin. Olen taiteilijaluonne (en näe vielä itseäni oikeana taiteilijana, sillä en mielestäni ole vielä niin lahjakas, taitava tai osaava kuin haluaisin) ja kaipaan vapautta ympärilleni, jotta elän flowssa ja saan parhaat tulokset. Niin ihmisenä, työssä, kuin elämässä ylipäätänsä.

Korona-aikana kulminoitui se, että olen tottunut olemaan aina toisia varten. Vaikka tarvitsisin itse lepoa. Toisia varten oleminen oli sotkeutunut päässäni rakkaus-arvooni. Se, että on jatkuvasti toisia varten, ei olekaan rakkautta, vaan velvollisuutta. Eli naamioitunutta suorittamista. Ja siitä on vapaus kaukana.

Oikeaa rakkautta on se, että ajattelee omaa jaksamistaan ensin. Jos jaksaa itse, jaksaa antaa muillekin paljon enemmän. Jos itse ei jaksa, samalla kun antaa muille sitä, mitä luulee heidän sinulta haluavan, antaa myös huolen sinusta.

Olen oivaltanut, että kukaan ei voi olla vastuussa toisen ihmisen hyvinvoinnista. Vinkkejä, neuvoja, inspiraatiota ja tukea toki voi ja tuleekin antaa. Mutta se lopullinen ratkaisu, päätös, haluaako tehdä aidosti ja oikeasti myös töitä oman hyvän olon ja hyvinvoinnin eteen, on jokaisella itsellään. Kukaan ei voi elää toisen puolesta toisen ihmisen elämää.

arvot voivat myös muuttua elämän aikana.

Arvo 4. Kasvu 

Nämä oivallukset saatuani olen päässyt hyppäämään seuraavalle tasolle kohti kasvua ihmisenä. Näen elämän jatkuvana spiraalina: jokaisen haasteen ja vaikeuden on tarkoitus ravistella meitä kasvamaan. Me voimme joko oppia niistä tai jatkaa samaa rataa eteenpäin. Jos me opimme, kehitymme ihmisinä ja saavutamme seesteisen olon ja onnen. Kunnes elämä haluaa heittää jälleen kehityshaastetta ja sama hetkellinen tuska saavuttaa meidät.

Kun muistaisimme silloin nähdä asiat rivien välistä, kehityshaasteina, emme varmaan tuntisi oloamme niin kurjiksi. Pohtisimme vain, mistä tämä olo johtuu ja mitä tämä tunne on tullut kertomaan minulle. Näin löytäisimme tiemme aina eteenpäin, kohti yhä onnellisempaa elämää.

Olen oppinut myös vasta nyt, että tehtävänäni ei olekaan suojalla toisia tuskalta. Vaan antaa työkaluja, miten tästä tuskasta saadaankin opettaja elämän poluilla.

Kaikki arvoni tulevat suoraan sydämestä. Ne ohjaavat myös kaikkea yritystoimintaani. Jos et ole niin vielä tehnyt, suosittelen lämpimästi, että pohdit hetken arvojasi. Mitkä arvot, mitkä suuntaviivat ovat sellaiset, että kantavat läpi elämän?

Elämäntapa-valmennus

Hyvinvointivalmennus

Vahvuustaulu

Hyvinvointivalmennus

Tilaa uutiskirje!

1 kommentti artikkeliin “Arvot ohjaavat läpi elämän”

  1. Paluuviite: Onnellisuus – mitkä asiat vaikuttavat siihen? - Päivänsara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!