Siirry suoraan sisältöön

Herkkyys on vahvuus (ja erityisherkkä on supervahva)?

Erityisherkkä reagoi tavanomaista herkemmin sisäisiin ja ulkoisiin ärsykeisiin. Erityisherkän ”hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa laajemmin ja syvällisemmin”, sanoo Wikipedia. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että herkkyys on vahvuus. 

Me olemme erityisherkkiä koko perhe: minä, mieheni ja molemmat poikani. Siksi aihe on erittäin lähellä sydäntäni.

Tämän pienen alkuinfon jälkeen itse asiaan, eli erityisherkän nuorimmaiseni koulukuulumisia.

Erityisherkkä ja nykykoulumaailma

Meillä oli viime viikolla opetussuunnitelman tarkastus. 

Alussa mainittiin, että lapseni on luova, ja äidinkieli sujuu hyvin. Sen jälkeen tuotiin esiin epäkohtia, miten hän uppottuu omaan maailmaan, eli eksyy käytävällä ryhmää etsiessään, suoritustaso vaihtelee päivän vireyden ja ärsykkeiden mukaan ja miten on haasteellista ottaa rakentavaa palautetta vastaan ja kuunnella.

Nämä ovat kaikki totta, mutta nämä lukevat myös neurologin kirjoittamassa lausunnossa. Siinä todetaan, että lapseni on erityisherkkä ja etuaivolohkokaan ei ole vielä kehittynyt. Siinä myös kerrotaan, että koulun tulee näissä auttaa, ei huomauttaa, ettei nämä onnistu. Poikani stressasi tätä keskustelua niin, että repi tupottain hiuksia päästään. En osannut itsekään siinä tilanteessa juuri sanoa mitään, sillä minut valtasi niin kova huoli pojastani, miten hän kestää kuulla tällaista. 

Olin äitinä aivan murtunut. Sen sain sanotuksi, ettei opettaja tarkoita pahaa, vaan yrittää omalla tavallaan auttaa parhaansa mukaan. Hän ei vain ymmärrä, mitä tämä tarkoittaa käytännössä sinun kohdallasi. Anna siis opelle anteeksi.

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje!

Lapseni oli kuitenkin jo illalla aivan huoleton. Kyselin hänen oloaan pitkin iltaa ja seuraavaa aamua. Hän vakuutteli, ettei tämä palaute enää haitannut lainkaan. Kysyin ”miksi” peläten, että hän pitää tunteita sisällään, kuten olen itse tehnyt. Poikani vastasi, että siksi asia ei enää vaikuta, koska hän ymmärtää, ettei ope ymmärrä. Hän ymmärtää olla ottamatta palautetta vastaan niistä asioista, mitkä ”eivät ole totta”, kuten hän mainitsi. Poikani kertoi, että hän uskoo silti itseensä ja kiitti minua samalla, että olin aina tukeneet häntä! 💗

Lisäksi hän sanoi, että häntä huolestutti eniten se, että me alamme stressaamaan hänen puolestaan, että me koemme kipua. 

En voi ymmärtää, miten mielettömän viisas poika minulla on!

Mitä tästä oivalsin?

Oppiminen

Lapseni on aivan älyttömän vahva ja viisas. Itse asiassa minun molemmat lapseni ovat aivan älyttömän viisaita ja vahvoja. Samoin kuin teidän. Meidän tulee kuunnella heitä ja oppia heidän viisauksiaan. 

Tulin siihen tulokseen, että opetuksen tulisi olla kaksisuuntaista: opettajalta lapselle, mutta myös lapselta opettajalle. Meillä kaikilla on niin paljon opittavaa toisiltamme!

Itsevarmuus

Paras lahja, mitä voit antaa, on vahvistaa lapsesi itseluottamusta ja auttaa häntä ymmärtämään, etteivät kaikki näe maailmaa kuten hän. Kaikki eivät ymmärrä, vaikka miten yrittäisivät. Siksi meidän tehtävänä olisi kertoa konkreettisesti, miten meidän erityisherkkien kanssa tulee toimia. Ja ei-erityisherkkien puolestaan kertoa, miten heidän kanssaan toimia. Oletpa sitten erityisherkkä tai et, meitä molempia tarvitaan. Olemme molemmat aivan yhtä arvokkaita ja hyviä. 💕

Itse lähdin vahvistamaan poikani itseluottamusta Vahvuustaululla. Taululla, johon kokosin hänen ainutlaatuisia, upeita vahvuuksiaan. Poikani opetteli taulun vahvuudet ulkoa, hän kertoi toistaneensa ne mielessä joka ilta ennen nukkumaan menoa, kunnes muisti ja lopulta uskoi ne.

Jokaisella tulisi olla oma Vahvuustaulu! Katso alhaalta mallia ja tee sellainen itsellesi ja lapsillesi! Jos sinulla on vaikeaa nähdä omia vahvuuksiasi ja olet liian lähellä nähdäksesi lapsesi ja läheistesi vahvuuksia, voit toki myös tilata minulta Vahvuustaulun.

Yksin olen pieni, yhdessä olemme kaikki

Olisiko lukijoiden joukossa ihminen, jolle erityisherkkä lapsi on myös sydämen asia? Minulla olisi kaksi ihanaa ihmistä ajamassa erityisherkkien lasten asiaa, mutta mitä enemmän meitä on, sen suurempia tuloksia saamme aikaan. Yhdessä voimme tukea toinen toisiamme sekä jakaa viisauksiamme. 💗

Ps. Olet myös sydämellisesti tervetullut Facebookiin Löydä sisäinen upeutesi ja onnellinen elämä -ryhmään saamaan vinkkejä, inspiraatiota ja vertaistukea! 💗

Tilaa uutiskirje!

Elämäntapa-valmennus

Hyvinvointivalmennus

Vahvuustaulu

Hyvinvointivalmennus

1 kommentti artikkeliin “Herkkyys on vahvuus (ja erityisherkkä on supervahva)?”

  1. Paluuviite: Erityisherkkä lapsi - Päivänsara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
LinkedIn
Instagram
error: Content is protected !!